DOSSIER DEL MES

'LGBTI-fòbia entre infants i adolescents'

Content
Esquerra

L'informe de la Taula del Tercer Sector 'L'LGBTI-fòbia entre infants i adolescents. Una problemàtica social a resoldre' se centra en l'assetjament escolar per orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere (OSIEG), el principal motiu d’insult, burla o rebuig en els centres educatius. Els autors de l'informe són Cristian Carrer, coordinador tècnic de l’Observatori contra l’Homofòbia, i Francisca Cifuentes, coordinadora d’estudis i formació de l’Observatori Contra l’Homofòbia.

La invisibilitat és una de les principals raons que expliquen la complexitat d'aquest fenomen. Els mateixos infants i adolescents assetjats tenen moltes dificultats per denunciar-ho per vergonya, humiliació, descrèdit o amenaces i també per explicar-ho a la família i l’entorn perquè creuen que no tindran el seu suport.  
 
Altres factors que dificulten la visibilitat de l’assetjament per OSIEG són la normalització de l’homofòbia (moltes d’aquestes situacions no es perceben com a discriminatòries) i la por al contagi de l’estigma (qui dona suport a les persones assetjades té por de convertir-se també en víctima).   
 
Els delictes d’odi associats a l’orientació afectiva o identitat sexual se situen en el tercer lloc
de les denúncies realitzades a l’Estat (Ministeri de l’Interior, últimes dades 2017). A
Catalunya, les denúncies per assetjament escolar per raó d’OSIEG només representen el 2%
de les denúncies presentades (Observatori contra l’Homofòbia, 2019).
 
L’informe també recull els resultats d’un estudi amb 300 estudiants d’institut. El document revela que un 80% de l’alumnat ha presenciat insults cap a persones LGBTI i un 12%
reconeix haver-los fet; gairebé un 70% ha presenciat rumors i comentaris pejoratius i un 12% hi ha participat, a més un 50% ha presenciat burles i un 8% les ha realitzat. Una dada preocupant és que un 20% ha presenciat pallisses cap a persones LGBTI i un 2% admet haver-les fet.   
 
L'estudi es fixa també en el ciberassetjament, explica protocols i eines de prevenció, detecció i intervenció enfront de l’assetjament a les aules a persones LGBTI i repassa bones pràctiques locals, catalanes, estatals i internacionals.  A més, fa propostes per millorar l'abordatge d'aquestes situacions de discriminació i violència a les aules.
Dreta
Banner

Destacats