El COCARMI celebra 20 anys com a plataforma que engloba a les entitats que treballen en l’àmbit de la discapacitat

Un gran acte a l’auditori de l’ONCE per commemorar l’aniversari.

 

Content
Esquerra

El sector de la discapacitat celebra els 20 anys del COCARMI amb una demostració d'unitat Amb assistència de membres fundadors i la majoria de consellers/eres de Benestar Social dels últims 30 anys.

Unes 300 persones van omplir l'auditori de l'ONCE de Catalunya per celebrar els 20 anys del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de la discapacitat a Catalunya, que representa més de 500.000 persones i unes 700 entitats.

L’acte, sota el lema ‘Obrim camins per les persones amb discapacitat’ va homenatjar alguns dels membres fundadors del comitè, els quals van creure i apostar per la força de la unitat de les entitats de la discapacitat, i va comptar amb la majoria dels consellers d’Afers Socials dels últims 30 anys; va ser un moment per agrair-los la contribució de l’administració als avenços que s’han registrat al món de la discapacitat però, alhora, per recordar-los les moltes assignatures encara pendents.

El president del comitè, Antonio Guillén, va donar el tret de sortida de l'acte amb algunes xifres. A dia d'avui, les persones amb discapacitat a Catalunya som 551.439. L'any 1998 érem 207.189, el que suposa que en 20 anys el nombre de persones amb discapacitat ha crescut un 166,15 per cent: "hem de fer un sobreesforç econòmic de 23.090 euros de mitjana per poder desenvolupar el nostre projecte de vida en igualtat de condicions que les persones sense discapacitat. I això fa que el risc de patir pobresa sigui molt més gran", va assegurar. Amb ell, el president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), Luis Cayo Pérez, lamentà que les persones amb discapacitat estem encara "castigades" a la societat i no podem desenvolupar tot el nostre talent!!

La trobada va començar amb la ponència ‘El valor de la discapacitat per un món millor’, a càrrec de Víctor Bayarri, consultor social, el qual va destacar algunes de les aportacions de la discapacitat a la societat pel que fa a igualtat i justícia social; va continuar amb la taula rodona "20 anys de sinèrgies amb les persones amb discapacitat amb Jordi Tudela, fundador del COCARMI, que va ressaltar com "vam demostrar que units podríem arribar molt més lluny que per separat" amb l'objectiu comú "d'aconseguir un món millor, però no només per a les persones amb discapacitat sinó per a la societat en general"; també hi van intervenir Dolors Luna, cap del Departament de Serveis Socials de l'ONCE Catalunya, que recordà el paper fonamental dels professionals; Xavier Orno, membre de l'Observatori dels  Drets de DINCAT, el qual va fer una crida a les administracions "perquè ens escoltin, perquè puguem ser inclosos a la societat com qualsevol altra persona"; Carmela Fortuny, Directora General al Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya (2011-2016), que agraí l'existència d'un sector fort i ben organitzat, que facilita la tasca de l'administració, i Francina Alsina, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, que recordà que les persones amb discapacitat representen un 20 per cent de les entitats representades a la Taula.

També va prendre la paraula, entre d'altres, el president del COCARMI entre 2006 i 2014, Francesc Pérez, per al qual "a resistència i resiliència no ens guanya ningú", tot comparant les reivindicacions del sector amb una carrera de fons i tenint molt clar que "això ho hem de fer nosaltres, no podem esperar que ningú competeixi per a nosaltres, i no s’hi val abandonar, la responsabilitat d’acabar: la cursa és la nostra meta". Durant l'acte es va agrair a l'ONCE el cupó commemoratiu dels 20 anys de l'entitat En acabar va actuar el grup musical Els cracs d’Andi, format per persones amb síndrome de Down, que es va posar l'auditori a la butxaca.

20 anys després de la seva fundació, el COCARMI ha estat un altaveu de les mancances i reivindicacions de les entitats del sector davant les administracions, les empreses i la societat. La feina conjunta de les entitats ha permès avançar en reconeixement de drets i prestació de serveis socials, laborals, educatius, culturals i d'oci. L'impuls del carnet acreditatiu de la discapacitat, les lleis de la Llengua de Signes Catalana i la d'Accessibilitat, la reserva d'un 5 per cent dels llocs de treball del sector públic per a persones amb discapacitat o la constitució del Consell Català de la Discapacitat són algunes de les moltes fites en les quals el COCARMI ha fet una important contribució.

 

Dreta
Banner

Destacats