El Govern presenta el nou Mapa de prestacions socials

La gran diversitat de prestacions identificades, 155 entre econòmiques i de serveis, reforça l’objectiu de compactar-les i simplificar-les.

Content
Esquerra

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va comparèixer al Parlament de Catalunya el passat 26 de maig per presentar el nou Mapa de prestacions socials de Catalunya, que recull la major part del conjunt de prestacions de caràcter econòmic i de serveis que tenen com a finalitat el benestar social i la qualitat de vida de la població.

La creació de l’Agència Catalana de Protecció Social es recull a la Llei de pressupostos de la Generalitat per al 2015 i ha d’assumir les competències sobre les prestacions de protecció social pròpies o transferides per l’Estat que gestionen diversos departaments del Govern, així com les prestacions o millores que eventualment es decideixi d’incorporar.

En l’actual marc competencial, la protecció social està dividida entre l’Estat i les comunitats autònomes i, en menor mesura, els ens locals. En els treballs realitzats per l’elaboració del Mapa de prestacions socials de Catalunya s’han identificat 65 tipus de prestacions de caràcter econòmic i 90 tipus de prestacions de serveis.

Es calcula que l’any 2014 la despesa destinada a totes aquestes prestacions va ser de més de 41.381 milions d’euros.  El 64% del total va recaure en les polítiques de pensions i ocupació (26.624 milions d’euros); seguides per les polítiques de salut, amb un 19% (7.983 milions d’euros); les polítiques d’educació, amb un 9% (3.814 milions d’euros); i les de serveis socials i promoció social, amb un 6% (2.521 milions d’euros).

L’elaboració del Mapa de prestacions socials de Catalunya s’ha dut a terme a partir de la informació facilitada pels diferents departaments de la Generalitat i la informació publicada per l’Administració de l’Estat. També, en menor mesura, recull informació de les prestacions donades i gestionades per les administracions locals. 

En l’apartat de prestacions econòmiques s’inclouen les pensions contributives i no contributives de la Seguretat Social i les pensions de classes passives, així com les prestacions de caràcter econòmic a persones que són competència de la Generalitat i que van adreçades a la cobertura de necessitats bàsiques, la prevenció davant situacions de risc i la reducció de condicions de vulnerabilitat i la igualtat d’oportunitats.

El 31% d’aquestes prestacions corresponen a les polítiques vinculades al Departament de Benestar Social i Família (20 prestacions) i el 26% a l’àmbit competencial de l’Administració de l’Estat (17 prestacions). La resta es reparteixen entre el Departament de Justícia (11%), Ensenyament (8%), Economia i Coneixement (8%), Salut (6%), Territori i Sostenibilitat (6%), Empresa i Ocupació (3%) i administracions locals (1%).

Es calcula que l’any 2014 la despesa en prestacions econòmiques va ascendir a més de 27.657 milions d’euros. El gruix d’aquesta despesa correspon al finançament de les pensions no contributives de la Seguretat Social i les pensions de classes passives (21.692 milions).

D’altra banda, s’estima que el nombre de beneficiaris de prestacions econòmiques l’any passat va ser de més de 3,1 milions de persones. Tot i això, s’ha de tenir en compte que cada beneficiari pot rebre més d’una prestació i, per tant, aquesta xifra pot estar comptant, en alguns casos, diverses vegades a la mateixa persona.

El Mapa de prestacions socials de Catalunya identifica 90 tipus de prestacions de serveis agrupades en els següents àmbits:

  • Serveis socials i promoció social
  • Salut
  • Educació
  • Ocupació
  • Justícia
  • Habitatge

Una part d’aquestes prestacions donen resposta a la cobertura de necessitats bàsiques, altres actuen com a mecanismes de prevenció davant situacions de risc social i, finalment, altres faciliten la igualtat d’oportunitats en l’accés dels recursos.

Dreta
Banner

Destacats