El Síndic demana polítiques que garanteixin equitat en l’accés dels infants al lleure educatiu

Els fills de famílies amb baixos ingressos fan un 30% menys d'activitats extraescolars que la resta. La PINCAT ha col·laborat en l'informe.

Content
Esquerra

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, adverteix dels problemes dels infants de famílies desafavorides per participar en activitats extraescolars, sortides i colònies. En un informe per alertar que la crisi econòmica i la reducció de les subvencions públiques han fet créixer les desigualtats territorials i socioeconòmiques per accedir al lleure educatiu, recull que aquests nens fan un 33% menys d'extraescolars que els de famílies més benestants, del 83% al 50%. En el marc d’aquest informe s’entén per lleure tant les activitats d’educació en el lleure (esplais, agrupaments, casals) i altres activitats lúdiques i educatives (activitats extraescolars, esportives i artístiques) com les sortides i colònies escolars, configurades com a activitats complementàries de caràcter voluntari en l’àmbit escolar En l’informe hi han participat algunes de les entitats socials de lleure que formen part de la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) que van ser presents al Parlament quan el Síndic li va entregar l’informe a la Presidenta, Núria de Gispert.

Ribó alerta que, a les desigualtats socials existents, s'hi afegeix que en els últims anys s'han reduït dràsticament els recursos públics destinats al lleure educatiu. Per això ha demanat a la Generalitat ajudes econòmiques i una normativa que garanteixin que tots els infants puguin participar en totes les activitats de lleure educatiu, com sortides i colònies escolars o activitats extraescolars. Un dels principals problemes del sector, precisament, és la poca regulació i el fet que no estiguin comptabilitzades totes les activitats que es fan.

El Síndic ha lliurat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, l'informe, que atribueix la reducció d'activitats, en part, al fet que s'han reduït les subvencions de la Generalitat i els ajuntaments a les escoles i les AMPAs per activitats extraescolars de gairebé 3 milions el 2007 a 0 euros des del 2011, així com les subvencions de la Secretaria General de l'Esport als clubs, federacions o consells esportius escolars. Les úniques aportacions que han augmentat són les dirigides als centres oberts del Departament de Benestar i Família, que han passat de 3,2 a 6,4 milions d'euros i de 5.400 places a 7.600. Però aquests recursos van a parar als infants en situació de risc, però no a bona part dels que tenen dificultats econòmiques.

Davant de tot plegat, Ribó demana que es tingui en compte la Convenció sobre els Drets de l'Infant de l'ONU i que es valori el lleure educatiu com a part imprescindible de la socialització i educació dels nens, tant per part de les administracions com per part de les famílies.

Dreta
Banner

Destacats