Entrevista a Jordi Giró, president de la CONFAVC

“Volem que els equipaments responguin a la vocació de servei als barris sense cap ànim de lucre”

Content
Esquerra

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) coordineu 433 associacions veïnals i 22 federacions que, a través dels seus projectes, campanyes i serveis, treballen per millorar la qualitat de vida dels veïns i les veïnes des dels barris de Catalunya.

1.- Quin són els principals reptes organitzatius que teniu la CONFAVC en aquests moments?

Un dels reptes importants de la CONFAVC  està adreçat a la projecció dels pròxims anys de la nostra entitat. És per això que ens trobem dins d’un debat estratègic amb l’objectiu de poder encarar, amb fortalesa i garanties, un futur interessant i ple de canvis als nostres barris. Hem d'estar preparats i preparades als canvis per a construir una societat millor. Canvis que s’han de fer des de cadascun dels nostres barris, depenent de les seves realitats i necessitats. 

2.- De quina manera la crisi ha fet canviar les prioritats d'actuació del moviment veïnal català aquests darrers anys?

D’una manera molt important. Des de les nostres associacions, les realitats colpidores es toquen de prop. Les debilitats de les nostres administracions i les retallades aplicades sobre totes les polítiques socials i serveis, en el sentit més ampli, ha fet que el moviment veïnal assumís el repte i tingués un paper molt més reivindicatiu, també moltes vegades acompanyat d’altres col·lectius o plataformes per tal d’aconseguir els objectius fixats.

3.- Les entitats del Tercer Sector Social a vegades tenen dificultats perquè els veïns i veïnes acceptin la instal·lació de determinats equipaments socials als seus barris. Com podeu des del moviment veïnal contribuir a evitar aquestes situacions?

La pedagogia, la proximitat i la informació són elements imprescindibles per un bon treball de base. Per la nostra part, hem de promoure actuacions d’informació i debat amb el veïnat, això sí, sempre amb anticipació cal cercar la idoneïtat dels espais i definir bé el seu encaix.  No es fàcil, però tenir una mirada també global ajuda a no veure-ho només d’una manera  imposada. 

4.- En el passat la CONFAVC havia impulsat promocions d'habitatge protegit. Avui la prioritat és l'habitatge de lloguer social, però el parc existent és totalment insuficient. Com us plantegeu aquest repte des de la CONFAVC?

Des de la nostra entitat en aquests moments estem treballant en un projecte de lloguer social donades les circumstàncies de la situació actual. Un projecte que aviat el veurem funcionant.   Hem de pensar  que encara que es digui que  el parc d'habitatge existent és insuficient, tenim molts habitatges buits i sense ús i això és intolerable. A més, veient que la resposta, per part de les administracions públiques, sobre la construcció d’habitatges socials anirà d’una forma lenta i no és admissible de cap manera tenir-los buits.

5.- La gestió d'equipaments cívics i serveis socials des del teixit associatiu i comunitari és una demanda compartida del moviment veïnal i del Tercer Sector. Però sovint els concursos els guanyen empreses amb afany de lucre. Com creieu que es pot evitar?

Penso que l'eina més adient és la gestió cívica. El moviment veïnal de Barcelona porta ja molt temps treballant-hi. Aquest és el camí, però per això caldrà fer canvis. Ara bé, val la pena si volem que els equipaments responguin a una vocació de servei al barri sense cap ànim de lucre.

6.- Moltes preocupacions i reivindicacions polítiques del moviment veïnal i del Tercer Sector Social són comunes. Com podríem sumar més les nostres forces per aconseguir els canvis que busquem?

Segurament ens cal potenciar més els punts de diàleg  i, alhora, compartir visions estratègiques de futur. Aquesta és una forma de sumar coneixements i de poder assumir els reptes d’una manera més àmplia.   Les sinergies d’uns i altres són imprescindibles si volem que els canvis de la nostra societat vinguin des dels nostres barris i de la mà del tercer sector i del moviment Veïnal.

Dreta
Banner

Destacats