La Taula alerta que l’enduriment de les lleis sobre drogues no ha fet disminuir el consum

En l’informe ‘Drets Humans i polítiques de drogues: noves propostes de regulació’ en el marc del Cicle de Debats ‘Catalunya Social’, alerta que el 80% de reclusos de l’Estat estan privats de llibertat per delictes relacionats amb les drogues, i que el 70% de la despesa pública en drogues es destina a polítiques repressives. Per això demana un model més basat en la mediació, les penes alternatives i la reducció de danys.

Content
Esquerra

Aquest nou Cicle de Debats de la Taula del Tercer Sector, que té una periodicitat mensual, compta amb el suport del Diari Ara i de l’Ateneu Barcelonès. Unes 150 persones procedents d’entitats socials, d’institucions acadèmiques i ciutadanes, i de les Administracions van assistir en aquest segon debat.

En l’informe, que ha estat elaborat pel Cap de l’Àrea de Drogues de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Josep Rovira, per a la Taula del Tercer Sector, s’hi alerta que l’enduriment de la legislació sobre drogues no ha fet disminuir el consum i que l’enduriment d’aquestes legislacions se situen lluny de les propostes de mediació i penes alternatives que es defensen des de les entitats dedicades a l’atenció a les drogodependències. “Les entitats apostem per abandonar les polítiques repressives”, va anunciar Àngels Guiteras, presidenta de la Taula del Tercer Sector, tot just començar l’acte. “S’ha demostrat que no són útils”, va argumentar abans de donar la paraula a l’autor de l’informe. Josep Rovira, cap de l’àrea de drogues de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), va precisar després que, amb les dades a la mà, “les polítiques de drogues han fracassat” perquè “els consums no s’han reduït”. L’informe també proposa polítiques alternatives, en la línia de la regulació. Una possibilitat que el cap de l’àrea de drogues d’ABD va defensar com la millor aposta possible, pensant en els resultats. “Els models de desregulació, ja sigui la prohibició o la comercialització, són els dos extrems en què més augmenta el consum”, va argumentar Rovira. En el debat posterior entre representants d’entitats especialitzades, els tres participants li van donar la raó.

“Amb la prohibició, la solució ha estat pitjor que el problema”, va dir Xavier Ferrer, director tècnic de la Fundació Salut i Comunitat. També va alertar, però, que amb una liberalització també hi hauria un punt àlgid de l’ànim de lucre, contra el qual s’ha de lluitar. “Si només liberalitzem, hi haurà més disponibilitat, baixaran els preus i augmentarà el consum”, va detallar. En aquest sentit, casos com el de Colorado es van citar com a exemples negatius. El de l’Uruguai, com un model a seguir.

Felisa Pérez, presidenta de la Federació Catalana de Drogodependències, va  lamentar que “s’ha fet molt poca cosa en sensibilització de la població pel que fa a l’alcoholisme”, al revés que amb el tabac. Segons Xavier Ferrer, la diferència és que

“amb el tabac no tenim estructura de producció aquí”. Per la seva banda, Antoni Duran, director de programes de l'associació PDS - Promoció i Desenvolupament Social va ressaltar que “només amb polítiques de prevenció podrem disminuir les prevalences del consum de drogues i els seus problemes”  i que “per  reduir l'impacte de les drogues en la nostra societat cal posar la prevenció i la promoció de la salut en l'agenda política i social”.

 

Dreta
Banner

Destacats