La Taula alerta sobre la gran vulnerabilitat que pateixen els infants en situació de pobresa

El 40% de les llars amb famílies monoparentals viu en situació de pobresa.

Content
Esquerra

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de 3.000 entitats socials ha commemorat aquest dimarts el Dia Internacional contra la pobresa en un acte institucional i una visita a l’Associació Itaca de l’Hospitalet de Llobregat. Durant l’acte hi han intervingut  el secretari d’Afers Socials, Francesc Iglesias, el Tinent d’alcalde de Serveis Socials de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, Jesús Husillos, el president de la Taula del Tercer Sector, Enric Morist i el director de l’Associació Itaca, Felipe Campos. L’Associació Itaca és una entitat social d’atenció a la infància en risc del barri de Collblanc-La Torrassa de l’Hospitalet.

En motiu del Dia Internacional contra la pobresa, la Taula del Tercer Sector ha volgut denunciar la fragilitat de la infància davant les situacions de pobresa i ha demanat prioritzar els esforços en aquest col·lectiu, el infants, ja que són aquests qui acaben patint situacions de vulnerabilitat i pateixen el risc de poder enquistar la seva situació. Per la Taula del Tercer Sector la infància és un dels col·lectius més invisiblesa mb menys capacitat de queixar-ser, la qual cosa suposa que cal dedicar-hi tota l’atenció per evitar més situacions de cronificació de pobresa. La Taula del Tercer Sector recorda que “posar fi a la pobresa en totes les seves formes” és l’objectiu número 1 de l’Agenda 2030 sobre els Objectius pel Desenvolupament Sostenible.

La Taula del Tercer Sector aposta per fer entendre que l’anomenada pobresa infantil té l’origen en la pobresa de la família. La Taula del Tercer Sector aposta, doncs, per denunciar la “pobresa familiar”, la pobresa dels pares, i sobretot mares, d’aquests infants.

Pel què fa a les principals xifres sobre la pobresa que afecta als menors de 16 anys, la Taula del Tercer Sector recorda que el 24% de les persones menors de 16 anys (1 de cada 4) es trobaven en risc de pobresa l’any 2016, el que equival a 300.000 infants (és la xifra més baixa dels darrers anys). Alhora, els menors de 16 anys són el col·lectiu d’edat que ha necessitat rebre més ajudes per a béns bàsics i 75.000 infants pateixen actualment una privació material severa. La Taula del Tercer Sector també constata que existeix més risc de pobresa en la població menor de 16 anys (24%) que en el total de població (19,2%).

Durant l’acte celebrat aquest dimarts, la Taula del Tercer Sector alerta que malgrat les xifres oficials de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) apunten que estem immersos en una recuperació dels principals indicadors de pobresa, les xifres també constaten la pobresa es cronifica, també, en aquells joves que viuen una situació de pobresa. Les dades demostren que hi ha més adults que van de 16 als 29 anys i que viuen una situació de pobresa i, per tant, els infants pobres d’avui són els adults de demà.

En motiu del Dia contra la pobresa, la Taula del Tercer Sector també ha volgut posar en valor el paper que ha de jugar l’inici de la tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania, especialment per a la protecció cap a famílies monoparentals. La Taula del Tercer Sector ressalta que, segons l’Idescat, el 40% de les llars amb famílies monoparentals viu en situació de pobresa actualment i que les famílies amb fills a càrrec (monoparentals o no) pateixen 5 punts més de risc de pobresa o exclusió social respecte d’aquelles que no tenen fills. Alhora, demana que s’estengui el dret a totes les famílies vulnerables el més aviat possible.

Pel què fa a l’apartat de propostes, la Taula del Tercer Sector reclama no deixar de focalitzar en els 7 aspectes claus següents:

1.    Prestació econòmica garantida per a les famílies amb infants a càrrec, en que l’infant sigui el titular del dret, i que possibiliti cobrir les necessitats bàsiques.

2.    Garantir l’accés a beca de menjador (suficients en quantia i cobertura) i a material escolar pels infants i adolescents, així com la creació de dispositius que ajudin a la conciliació de la vida laboral i familiar.

3.    Fer polítiques i actuacions de caràcter preventiu que garanteixin especial atenció als infants que viuen situacions de risc social i risc de maltractament.

4.    Promoure els Centres Oberts i els serveis d’atenció a la infància amb un sistema de concertació estable que garanteixi la qualitat de les seves intervencions, i un finançament estable i suficient.

5.    Reforçar l’atenció dels serveis socials vers les famílies amb infants en situació de pobresa, tant amb ajuts finalistes (complement de beques menjador, aparells de salut, activitats de lleure educatiu...), com amb suports i acompanyament per a la seva tasca parental. Alhora, cobrir les necessitats dels infants també en períodes festius. En aquest període potenciar el lleure educatiu, tant pel que indica el Síndic de Greuges de Catalunya de la desigualtat en l’accés (un 50% dels infants no en tenen), com pel 3 mesos de vacances d’estiu en els quals el lleure pot ser espai de creixement, d’igualtat d’oportunitats, de garanties d’una alimentació.

6.     Millora del model d’atenció de la xarxa de salut mental adreçat a la infància

7.     Garantir l'accés a un habitatge digne per qualsevol tipologia de família en situació vulnerable.

8.    Tenir en compte el greuge econòmic comparatiu que suposa tenir a càrrec un fill o familiar amb discapacitat.

9.    Augmentar la protecció internacional als i les infants refugiats.

10. Suport a entitats socials de l'àmbit de la infància.

 

Dreta
Banner

Destacats