Les entitats del Tercer Sector no es recuperaran de la crisi fins el 2017

Fins llavors el finançament públic seguirà baixant i no recuperarà als nivells previs a la crisi, segons un estudi de PWC, Esade i La Caixa.

Content
Esquerra

Les perspectives de finançament de les entitats del Tercer Sector Social continuaran plenes de dificultats a curt termini i hauran de buscar el suport en socis i empreses, perquè el finançament públic seguirà baixant. Són algunes de les conclusions de l’estudi La reacció del Tercer Sector Social al voltant de la crisi, que han elaborat PwC, l’Institut d’Innovació Social d’Esade i la Fundació La Caixa, fent entrevistes a 93 organitzacions sense ànim de lucre.

L’anàlisi indica, en definitiva, que el finançament del Tercer Sector no tornarà a nivells similars als previs a la crisi abans de l’any 2017. De fet, la caiguda  d’ingressos de les entitats ja va començar fa quatre anys: entre el 2010 i el 2013 van caure un 27%, precisament en un període en què hi ha hagut un increment de les persones que han trucat a les portes de les  associacions per demanar ajuda.

El director de l’Institut d’Innovació Social d’Esade, Ignasi Carreras, va plantejar  durant la presentació de l’informe que a curt termini no es preveu una recuperació de les subvencions públiques. La dependència del diner públic continua sent superior al 60%, tot i que nou de cada deu organitzacions estan buscant noves fonts d’ingressos per atendre les persones en risc d’exclusió, que a tot l’Estat són tretze milions, un milió més que fa un any. Una aposta per identificar oportunitats del sector per millorar l’entorn de crisi i fixar un model de finançament que els permeti tenir continuïtat i bons resultats són dues de les línies de treball que l’estudi marca a les ONG.

Els responsables d’entitats consultats per fer l’estudi tenen clar que han d’apostar per diversificar les fonts d’ingressos i dedicar especialment més esforços a captar diner privat. Constaten també que, si bé la crisi econòmica ha augmentat la sensibilització de la població cap a causes socials, és molt difícil transformar  aquest esperit col·laborador en incrementar les altes de socis. I aquí és on es troba una altra mala notícia: Espanya té un alt índex en donacions puntuals i per a  emergències, però en donacions habituals està per sota de la mitjana europea. Un 19% dels espanyols donen diners habitualment a una ONG, mentre que a Àustria ho fan el 61%; a Gran Bretanya, 56% i a França, el 53%.

Dreta
Temàtica
Banner

Destacats