150 entitats socials catalanes es poden quedar sense recursos del 0,7% de l’IRPF l’any vinent

La consellera de Benestar Social i Família s’ha reunit aquest dilluns amb representants de les entitats socials per informar dels continguts del darrer Consejo Territorial de Servicios Sociales.

Content
Esquerra

El Govern de la Generalitat i les entitats del Tercer Sector han formalitzat dilluns un front comú per reclamar a l’Estat la gestió de les subvencions a programes socials que es financen amb càrrec al 0,7% de l’IRPF. La decisió s’ha pres en el marc d’una reunió d’urgència convocada per la consellera Neus Munté per tal d’explicar a les entitats socials el contingut del darrer Consejo Territorial de Servicios Sociales y del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia, celebrat dijous passat a Madrid.

Munté ha explicat que “el que hem volgut fer avui és compartir aquests neguits, manifestar que volem continuar treballant plegats i que hi ha un front comú que ha començat a treballar a nivell polític, tant al Parlament com al Congrés de Diputats, per veure quines iniciatives es poden dur a terme” per reforçar els plantejaments consensuats. En concret, “d’una banda, el compliment de les sentències, en segon terme la recuperació d’aquests recursos que no tornen a Catalunya, i també que les entitats catalanes puguin continuar presentant-se en aquestes convocatòries amb igualtat de condicions”.

A la sortida de la reunió, el director de la Taula del Tercer Sector, Toni Codina ha ressaltat, davant els mitjans de comunicació, que “les entitats socials vivim la paradoxa que, tot i ser Catalunya el territori que aporta més diners i haver guanyat dotze sentències al Tribunal Constitucional perquè aquests recursos es gestionin des d’aquí, més de 150 entitats es poden quedar sense recursos l’any vinent perquè només actuen a Catalunya i, per tant, no tenen l’abast supraautònomic que el govern espanyol vol imposar”.

Catalunya és l’única comunitat que històricament ha manifestat la voluntat de gestionar els fons provinents del 0,7% i on hi ha un major percentatge de declarants que marquen la casella. Catalunya aporta el 25% del total de la recaptació estatal del 0,7 de l’IRPF per a fins socials, però només en rep el 14%, fet que suposa més de 20 milions d’euros que anualment no retornen de Madrid.

Dreta
Temàtica
Banner

Destacats