Crida a ampliar la solidaritat de la societat i les institucions catalanes amb els refugiats del Pròxim Orient

Considera un imperatiu moral que l’Estat espanyol accepti la quota que li assigni la UE, i fins i tot l’ampliï.

Content
Esquerra

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa prop de 3.000 entitats socials catalanes, fa una crida al compromís de les institucions i la societat civil catalana davant l’arribada massiva a Europa de milers de refugiats que fugen dels conflictes armats del Pròxim Orient.

La Taula del Tercer Sector qualifica d”insolidària’ l’actitud del Govern central davant la situació dels refugiats i li reclama que admeti sense més retards ni excuses les quotes d’acollida que està proposant la Unió Europea, i que faci un pas més ampliant fins i tot el nombre de refugiats que li sigui assignat. El Govern espanyol ha acceptat acollir, a dia d’avui, només 2.739 refugiats, enfront dels 5.849 que se li exigeix des de la Unió Europea. La Taula del Tercer Sector Social considera que hi ha un deure jurídic i moral a l’hora d'assistir als refugiats que fugen de països en guerra i que no pot ser ignorat ni supeditat a altres interessos ni excuses, sinó que és exigible de manera prioritària. Alhora, la Taula del Tercer Sector demana que la Unió Europea estableixi, des duna plantejament ètic i moral, una política clara estable, comuna i solidària d’acolliment als refugiats.

Fins avui Espanya no només ha quedat lluny del fluxos de refugiats que provenen dels conflictes de l’altra banda del mediterrani, sinó que també ha estat un dels països més restrictius a l’hora de concedir les sol·licituds d’asil que arriben al seu territori. Alemanya i Suècia soles sumen la meitat dels 185.000 demandants que van obtenir asil a Europa l’any 2014. Les entitats socials catalanes consideren que la iniciativa de la UE d’establir quotes per acollir refugiats i asilats no només és raonable, sinó un imperatiu moral.

Per la Taula del tercer Sector la política migratòria i d'asil europea ha de basar-se en vies d'accés legals i segures i no ser únicament una política de control de fronteres. Aquesta política també ha d'incloure línies de lluita contra les xarxes de tràfic de persones, en cooperació amb els països d'origen.

Les entitats socials catalanes es posen a disposició del Govern i dels ajuntaments per contribuir a garantir els drets i el benestar de les persones refugiades que siguin acollides al nostre país.

El president de la Taula del Tercer Sector Social, Oriol Illa demana que “administracions, entitats socials i la ciutadania ofereixin, un cop més, la seva solidaritat envers la realitat traumàtica que pateixen els milers de refugiats que fugen de la desesperació i de la guerra”.

Dreta