“El padró no pot ser un mecanisme d’exclusió social”

FEDAIA exigeix el compliment del dret a l’empadronament a tots els ajuntaments catalans.

Content
Esquerra

Entitats socials i representants d’administracions han demanat als ajuntaments catalans que compleixin l’obligació d’empadronar tothom qui viu en els seus municipis i han debatut sobre les conseqüències en la infància i l’adolescència per l’incompliment en la jornada ‘Dret a l’empadronament’, organitzada per la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i Adolescència (FEDAIA). La majoria de les ponents han coincidit que sovint s’imposen criteris arbitraris en la gestió d’aquesta tramitació i “malauradament amb biaixos racistes i classistes”.

La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls, ha destacat que aquest tràmit “és la porta d’entrada als drets de moltes persones” i ha reivindicat que “quan hi ha drets d’infància i adolescència s’ha de ser ferms en la seva defensa”. En aquesta línia, Aida C. Rodríguez, adjunta a la síndica de greuges de Catalunya per a la defensa d’infants i adolescents, ha demanat a les entitats que siguin actives en la denúncia dels casos en què els ajuntaments no compleixen amb la seva obligació, ha anunciat que preparen un informe sobre la matèria i s’ha preguntat “si estem preparades per la Catalunya dels 8 milions de persones”.

Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, ha demanat solidaritat a tots els consistoris perquè n’hi ha que esperen que siguin altres que acabin acollint les persones que s’han d’empadronar, “sobretot en el cas de persones migrants”. En resposta a aquesta apreciació, Adam Majó, director general per a la Promoció i la Defensa dels Drets Humans de la Generalitat de Catalunya, ha demanat una acció concertada per part de tots els municipis per evitar el desgavell actual.

Des de les entitats que treballen amb les persones afectades, Marta Montoya, de la Cooperativa Eduvic i representant de la comissió de serveis residencials de FEDAIA, ha explicat que sovint han de recordar la llei als funcionaris de determinats ajuntaments. Més enllà del vessant legal, Lluís Puigdemont, de la Fundació SERGI i membre de FEDAIA, ha recordat que és molt difícil arrelar aquestes persones al territori si no hi ha una visió inclusiva en el seu acolliment i ha afegit: “les traves amb les quals es troben generen desafecció entre la infància i l’adolescència i això condiciona el seu desenvolupament vital".