Els Centres Especials de Treball reclamen 122 milions d'euros

Per preservar el model actual i afrontar l’increment del Salari Mínim

 

Content
Esquerra

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), demana al Govern de la Generalitat que augmenti fins a 122,6 milions d'euros els pressupostos per als Centres Especials de Treball (CET). Aquesta xifra, segons va manifestar el director general d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal, en la reunió de la Taula de CET, equivaldria al que s’hauria de pressupostar per complir la llei. Els CET són empreses on com a mínim un 70 per cent dels treballadors té alguna discapacitat legalment reconeguda i que reben una subvenció de l'administració, per treballador, de la meitat del Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Per al sector, l'actual dotació, d'uns 70 milions d'euros, és totalment insuficient per cobrir les necessitats d'aquestes empreses, en les quals treballen, segons dades de 2015, 14.043 persones, una xifra que ha augmentat perquè molts treballadors nous no s'han pogut acollir encara als ajuts per motius pressupostaris. Amb els actuals 70 milions només es podria cobrir el 50 per cent del SMI que ha d'abonar l'administració, incloses la tretzena i catorzena paga, i que en els últims anys no sempre s'han abonat.

Però a banda del SMI, el suport de l'administració als CET contempla altres inversions com ara les Unitats de Suport a l'Activitat Professional (USAP), és a dir, els equips tècnics qualificats per acompanyar i ajudar els treballadors amb discapacitat en la seva adaptació al lloc de treball, un acompanyament diferent en cada cas. En els casos de persones amb més dificultats, aquest acompanyament és intensiu. Altres inversions són els ajuts per finançar les noves contractacions a les empreses i les relacionades amb l'actualització dels espais de treball i la renovació periòdica de la maquinària i els sistemes de treball. Les limitacions pressupostàries dels últims anys han fet que molts estiguin quedant obsolets perquè no han disposat dels recursos necessaris per poder-se posar al dia.

És per tot això que el COCARMI ha calculat que calen 122,6 milions d'euros per sostenir l'actual model de mercat protegit, en els quals quedaria inclòs, a més, l'increment del vuit per cent del SMI aprovat recentment.  D'altra banda, el COCARMI denuncia que tampoc es pot oblidar la dotació pressupostària de la Generalitat per donar suport a la inserció laboral de les persones amb discapacitat a l'empresa ordinària, i demana augmentar-la fins als 11 milions d'euros.

Cal recordar que, a Espanya, durant el 2015 només el 33,9 per cent de les persones amb discapacitat són actives, mentre que en el cas de les persones sense discapacitat és el 78,1 per cent (44,2 punts per sobre). A més, la taxa d'atur de les persones amb discapacitat és del 31 per cent, més de 9 punts per sobre que la resta de la població. D'altra banda, cal tenir en compte que la meitat són aturats de llarga durada (antiguitat superior a un any) i, per tant, és més necessari que mai apostar per la integració laboral de les persones amb discapacitat.

Font: Cocarmi

 

 

Dreta
Temàtica
Banner

Destacats