Entitats socials i sanitàries volen la concertació dels serveis públics

Hi han assistit més de 350 professionals d'entitats socials i sanitàries.

Content
Esquerra

Més de 350 persones han assistit aquest dimarts a la jornada ’La nova directiva europea i la concertació de serveis públics i sanitaris a Catalunya’, organitzada per la Taula del Tercer Sector Social, el Fòrum de Salut Mental i ACEBA-Autogestió en atenció sanitària. La jornada s’ha celebrat a l’Auditori de l’ONCE de Barcelona.

La ponència principal de la jornada l’ha realitzat el jurista José María Gimeno Feliu, que presideix el Grup de Treball, nomenat fa un any pel Govern a instàncies del Parlament de Catalunya, per impulsar la transposició de la directiva europea 2014/24/UE, que permet establir un nou marc legal per a la provisió de serveis públics en els àmbits social i de la salut.

També hi han intervingut representants dels Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat; de la Taula del Tercer Sector Social; i de la Unió Catalana d’Hospitals. La cloenda ha estat a càrrec dels Secretaris Generals dels Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Albert Serra i Josep Ginesta, respectivament.

Una de les principals conclusions de la jornada ha estat la urgència de reclamar als poders públics de Catalunya l'aplicació de la nova directiva europea, existent des de fa més de 2 anys, per a regular amb garantia la concertació dels serveis públics socials i de la salut que es presten a la ciutadania.                                                                  

Els organitzadors de la jornada han remarcat que la directiva europea 2014/24 reconeix que els serveis públics socials i sanitaris no són activitat pròpia de mercat i, per tant, poden ser protegits –mitjançant una regulació específica que el Parlament de Catalunya té capacitat d’aprovar- de la interferència d’empreses que només busquen obtenir beneficis a costa de reduir prestacions i la qualitat del servei.

Les tres institucions organitzadores de la jornada han defensat que la iniciativa social de les entitats és un complement imprescindible de la gestió pública directa per a garantir a la ciutadania  uns serveis públics de qualitat i universals. Perquè hi ha sectors socials, territoris i necessitats específiques que només es poden atendre amb prou igualtat d'accés i eficiència si es compta adequadament  amb les entitats que tenen l’experiència, el coneixement, la implicació  i el compromís social en fer-ho, en alguns casos des de fa dècades o més d’un segle.

Aquesta nova modalitat de concertació de serveis públics socials i de la salut, reclamada avui, que possibilita des de ja fa més de dos anys la nova directiva europea, permetria superar la dicotomia públic-privat per mitjà de la “publificació”: regular amb garanties de servei públic la gestió de les entitats que ja tenen l’experiència i el compromís demostrat en l'atenció a les necessitats socials i de salut de la ciutadania.

En la jornada d’aquest dimarts, el director general d’Economia Social i Tercer Sector de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal ha anunciat que el Govern aprovarà en els pròxims dies, un Decret Llei que permeti avançar perquè la concertació social comenci a ser una realitat de manera immediata. Aquest anunci suposa un reconeixement a la demanda formulada per la Taula del Tercer Sector a partits i Govern durant els últims mesos.

Paral·lelament, el Govern ha anunciat, avui mateix, la posada en marxa d’un Avantprojecte de Llei de contractació pública de serveis d’atenció a les persones,  que tindrà en compte el Codi de Bones pràctiques signat a finals de 2015 entre entitats socials, patronals, sindicats i col·legis professionals.

Dreta