Entrevista a Carme Trilla, presidenta d'Hàbitat3.

“En l’àmbit de l’habitatge social necessitàvem un salt d’escala, perquè les entitats estem sobrepassades”

Content
Esquerra

1.- Amb quins objectius neix la Fundació Habitat3?

La Fundació Hàbitat3 neix amb l’objectiu de donar una resposta col·lectiva i conjunta del Tercer Sector Social a les gravíssimes necessitats existents en l’àmbit de l’habitatge al nostre país entre els col·lectius de persones més vulnerables. Pretén ser una eina a disposició dels projectes d’inclusió social de les entitats que requereixen d’habitatge per poder dur-los a terme i també ser una eina a disposició de les administracions públiques per atendre unes demandes que desborden els parcs públics actuals.

La Fundació Hàbitat 3 vol ser una eina més en la gestió social d’habitatges de lloguer, assumida des de l’àmbit no lucratiu i amb vocació de concertació amb el sector públic, seguint els models habituals als països de la Unió Europea que compten amb una àmplia tradició en aquest camp i amb un nombre importantíssim d’operadors: 100% dels habitatges de lloguer social del país gestionats per associacions i fundacions als Països Baixos i Dinamarca; 54%, per les Housing Associations, al Regne Unit; 50%, per Bailleurs Sociaux i societats sense ànim de lucre (HLM), a França; 40%, per cooperatives, a Àustria[1].

2.- Havent-hi ja entitats del Tercer Sector dedicades a l'habitatge social, calia un projecte com aquest? Quines novetats aporta?

De fet, precisament les reflexions en el si del Grup de Treball d’Habitatge de la Taula per avançar cap a la nova Fundació van provenir de la constatació de que front a les greus problemàtiques existents, les entitats socials estan donant respostes molt eficaces i estan fent esforços extraordinaris, però es veuen clarament sobrepassades. Calia, per tant, poder fer uns salts d'escala respecte a les iniciatives ja existents dins del Tercer Sector, tant pel que fa a l’abast territorial de les necessitats a atendre, com al nombre de pisos a gestionar, com a poder donar servei a tot el sector. Es tracta d’un projecte complex però la Fundació té la sort de comptar amb uns Patrons –federacions d’entitats de la Taula- que a més de la il·lusió pel projecte aporten un rigor i exigència de transparència que són garantia d’equitat en totes les decisions que es vagin prenent.

3.- Què farà i com actuarà la nova fundació Hàbitat3?

La Fundació Hàbitat3 té com a primer objectiu cercar i obtenir habitatges de lloguer a preus molt baixos per poder destinar-los a persones o famílies en situació d’exclusió social o en risc d’exclusió. Per donar compliment a aquest objectiu, la Fundació Hàbitat3 negociarà amb propietaris d’habitatges buits - que poden ser administracions públiques, entitats financeres o altres propietaris privats -, les diverses formes d’obtenció d’aquests habitatges que poden anar des de la cessió d’ús, a la donació, o la venda. En el cas de les cessions d’ús, la Fundació Hàbitat3 respondrà davant dels cessionaris pel que fa als pagaments mensuals que es convinguin, també del bon ús dels habitatges, i del seu retorn en perfecte estat quan s’acabi el període de cessió. Els habitatges així obtinguts es destinaran a les demandes que la Fundació Hàbitat3 rebi de les entitats integrants de la Taula del Tercer Sector, o que rebi d’administracions públiques, demandes que sempre hauran de ser per donar allotjament a persones o famílies amb dificultats.

4.- En tot això, quin paper hi jugaran les entitats del Tercer Sector Social associades a la Taula?

Com diem, les sol·licituds de pisos aniran associades a uns usuaris i, per tant, seran les entitats socials o les administracions públiques les que les formularan. En el cas d’habitatges sol·licitats per entitats socials, seran elles mateixes les que faran l’acompanyament social de les persones usuàries. I, en el cas d’habitatges sol·licitats per administracions públiques i que no comptin amb un acompanyament social previ, la Fundació Hàbitat3 demanarà/oferirà a les entitats socials la prestació d’aquest servei, mitjançant un sistema de distribució entre les entitats que hi optin, transparent i pactat amb elles.

D’altra banda, la Fundació Hàbitat3 pot obtenir pisos que necessitin obres. En aquest supòsit, la realització de les obres la podrà abordar la Fundació Hàbitat3, mitjançant empreses d’inserció del tercer sector, especialitzades en construcció i rehabilitació. D’aquesta manera, l’objectiu primordial d’allotjament de persones/famílies amb problemes greus, es veu complementat amb el d’ajudar a la inserció laboral dels usuaris dels pisos o d’altres persones ateses també per entitats del tercer sector.

 5.- Quin tipus de col·laboració vol establir Hàbitat3 amb les Administracions Públiques?

La col·laboració público-privada és la base de treball inqüestionable de la Fundació Hàbitat3. Tant pel que fa a la gestió de pisos per encàrrec de les administracions públiques, via concursos, convenis, concessions o qualsevol altres fórmules que legítimament les administracions puguin utilitzar. Però també en el terreny de l’atenció justa i adequada a les necessitats de les llars més vulnerables caldrà comptar amb el recolzament públic per cobrir possibles diferencials entre els costos dels habitatges i la capacitat de pagament de les llar i també per cobrir els costos de gestió i d’acompanyament social que hauran de facilitar les entitats socials. La creació d’un fons solidari és una de les eines que té previstes la Fundació Hàbitat 3 i, en aquest sentit, la provisió de fons públics serà imprescindible per assegurar l’activitat que es vol desenvolupar.

 6.- El conveni signat amb l'Ajuntament de Barcelona és ja un primer pas?

En efecte, aquest conveni, en la mesura que fa coincidir un interès públic fonamental d’increment de la disponibilitat d’habitatge per a persones o famílies provinents de la Mesa d’Emergències de la ciutat de Barcelona que no poden ser ateses per insuficiència del parc públic, amb la vocació d’Hàbitat3 de ser una eina de gestió d’aquest tipus de projectes, és un primer pas extremadament interessant.

7.- En l'entorn europeu, una iniciativa com la d'Hàbitat3 és quelcom innovador?

Una iniciativa com la d’Hàbitat3 no és en absolut innovadora en l’entorn europeu, ja que com hem dit al principi, les fundacions, associacions, cooperatives, sense ànim de lucre són eines més que habituals en el camp de la gestió público-privada d’habitatges de lloguer amb finalitat social a la majoria de països, i fins i tot, en alguns d’ells, com hem vist, en són les figures úniques. En el cas de Catalunya, una Fundació com Hàbitat3 tampoc no és novetat, ja que comptem amb altres organitzacions que fan tasques molt semblants; per tant, crec que el valor afegit de la nova Fundació no és només ser un operador més en un moment en el què les necessitats creixen, sinó també la seva voluntat de donar resposta tant a les necessitats de les entitats socials, com a les de les administracions públiques, tot comptant amb la força que li dóna ser una iniciativa promoguda per la Taula del Tercer Sector.

8.- Que li preocupa més ara mateix per aconseguir que aquests anys vinents Hàbitat3 doni els resultats esperats?

Per descomptat que la primera preocupació és aconseguir el màxim consens entre totes les entitats socials a les que Hàbitat3 pot donar servei i també amb les que pot col·laborar. Per tot això serà bo establir acords de col·laboració i protocols de relació transparents i consensuats . El treball en xarxa haurà de ser la clau del futur per ser el més efectius possible en l’atenció de les problemàtiques tan complexes que estan tenint les persones i les famílies. Però tenim davant una segona preocupació no menor, vinculada a la durada en la disposició dels habitatges que es vagin aconseguint. Les necessitats de les persones i les famílies en relació a l’habitatge tenen molt que veure amb l’estabilitat, la seguretat i la tranquil·litat, i tot això no és possible amb habitatges de curta durada. El compromís autèntic i la solidaritat han de ser el punt de partida del diàleg que la Fundació Hàbitat3 haurà de tenir amb els proveïdors d’habitatges.

[1]Logement Social Européen. Les rouages d’un secteur”. CECODHAS Housing Europe. 2012

 

Dreta
Banner

Destacats