"Exigim estabilitat perquè la situació és “insostenible” i reclamem que les urgències socials passin per sobre dels interessos polítics"

La Taula recorda que fa molts anys que hi ha una inestabilitat política que paralitza el país amb polítiques socials que queden contínuament encallades.

Content
Esquerra
La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya exigeix estabilitat perquè la situació que viu el país és ”insostenible”, després de l’anunci d’eleccions anticipades. “Fa molts anys que tenim una inestabilitat política que paralitza el país i això es tradueix en unes polítiques socials que queden contínuament encallades, deixant desprotegides i sense oportunitats les persones més vulnerables i posant en perill les entitats socials que atenen i ofereixen suports a 1 milió i mig de persones a Catalunya” argumenta Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social. Alsina també llança un missatge clar a tots els partits polítics: “No podem continuar així. Resoldre les urgències socials ha de ser la prioritat. Les persones han de passar per sobre dels interessos polítics perquè aquesta és la seva responsabilitat”. 
 
La presidenta de la Taula insisteix que, encara que s’aprovi un nou pressupost, amb això “no n’hi ha prou”. Avisa que hi ha diverses iniciatives i normatives socials en tramitació que “estan en risc” per la constitució d’un nou Govern. És per això que demana que “de manera urgent” s’aprovi la modificació de la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania que ha de permetre que la prestació arribi a més persones en situació d’emergència social i sobretot que s’aprovi el reglament que ha de desplegar la totalitat de l’ajut, dos anys després de la seva posada en marxa. Altres mesures que queden afectades són el Pla Estratègic de Serveis Socials, que pretén adaptar-se a les necessitats de les persones des de l’atenció comunitària; el decret de concertació social que vol garantir l’estabilitat dels serveis d’atenció a les persones i també dos projectes de llei, fruit de la iniciativa del Govern, que s’estan tramitant i que provenen de l’anterior legislatura: el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació i el projecte de llei de contractes de serveis a les persones (Llei Aragonès), que és un pas endavant per avançar en la millora de la contractació pública perquè prioritza els criteris de qualitat per davant dels econòmics. També queda paralitzada la tramitació del Codi d’Accessibilitat, el reglament que desplega la Llei d’Accessibilitat (2014) i que avança cap a una societat més inclusiva.
 
Altres compromisos que queden aturats són l’Estratègia catalana per a l’acollida i la inclusió d’infants i joves que han migrat sols i el lideratge polític que havia d’exercir el Govern per fer front a la pobresa energètica a través de la proposta de conveni amb les empreses subministradores i les administracions locals. A més també ‘caurà’ el compromís d’impulsar dues noves normatives acordades amb el sector com són la Llei d’acció concertada, que pretén assegurar que l’atenció a les persones quedi fora de la lògica mercantilista i garantir la seva qualitat i la Llei d’economia social i solidària, a més del 4t Pla de Suport al Tercer Sector, que inclou mesures d’enfortiment i reconeixement a la tasca del sector. 
 
Pel que fa a la sostenibilitat de les entitats socials, la Taula alerta que es torna a entrar en un període d’inestabilitat pel que fa la tramitació, publicació i pagament de les subvencions, una situació que agreuja les dificultats que ja hi ha des de fa anys.
 
 
Nou pressupost
 
D’altra banda, la Taula celebra el pacte per a un nou pressupost i valora positivament que Govern i En Comú Podem s’hagin posat d’acord per portar endavant uns nous comptes a la Generalitat de Catalunya i que també s’hagi aconseguit un pacte entre Govern municipal, ERC i Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona. A més, confia que també es pugui arribar a una entesa per al nou pressupost general de l’Estat.
 
La institució creu que els nous comptes representen una “millora clara” després de tenir “un Govern ‘congelat’ en matèria social durant dos anys a causa de pressupostos prorrogats”. Destaca en positiu l’augment de finançament per a la Renda Garantida de Ciutadania, clau per a la lluita d’una pobresa enquistada; per a les polítiques de dependència i l’actualització de tarifes en l’àmbit de la discapacitat i la dependència, que finalment queden desencallades després de patir molts anys de retallades dures i d’infrafinançament crònic; per a les polítiques d’habitatge, tot i que la inversió encara queda molt lluny de la que és necessària per pal·liar la greu emergència habitacional que hi ha a Catalunya i que aboca un milió de persones a l’exclusió residencial entorn de Barcelona; i per a l’atenció a la migració, en especial per promoure el trànsit a l’ocupació dels joves migrats sols (un 50% dels joves migrats sols que estan dins el sistema de protecció tenen 17 anys i un 30%, 16 anys). 
 
En canvi, la Taula valora negativament que no s’inclogui en aquest pressupost un augment de finançament per a les entitats socials que atenen infants, tot i ser el col·lectiu més castigat per la pobresa (taxa de risc del 28%, IDESCAT 2019); i que encara faltin recursos per a la gent gran, en concret per a l’atenció residencial. Aquesta partida pressupostària és de 15M€, el que representa una inversió de menys d’1 euro al dia per a les persones que estan en una residència assistida.