La Fedaia demana una prestació universal per a la criança dels fills

Seria de 2.500 euros anuals, per cobrir el 50% del cost de la criança.

Content
Esquerra

La federació va presentar el passat 4 de setembre la seva proposta que planteja crear una prestació econòmica universal (PEUC) capaç de cobrir el 50% del cost de la criança dels fills. La FEDAIA ha calculat que aquesta ajuda representaria una quantia de 2.500 euros a l'any per cada fill i permetria avançar de forma decisiva en la lluita contra l'exclusió social que pateix una part important de la nostra infància.

“No podem apostar per polítiques basades en la beneficència i l’assistencialisme. Millorar la situació de la infància passa per repensar el model econòmic i impulsar-ne un que garanteixi la sostenibilitat de les polítiques socials. El benestar de la infància ha de ser una prioritat de les polítiques públiques i aquesta proposta per crear una prestació universal per a la infància aspira a anar per aquest camí”. És el que va assegurar Conxi Martínez, presidenta de la FEDAIA, durant la presentació d'un document en el qual es reclama la creació d'una prestació econòmica universal per a la criança dels fills (PEUC).

La proposta s'emmarca dins de les demandes de la FEDAIA en relació a augmentar la inversió que es destina a polítiques d'infància i família que en aquests moments es troba molt lluny de la mitjana europea. Mentre els països europeus inverteixen en polítiques d'infància i família un 2,2% del seu PIB com a mitjana, Catalunya destina només un 0,9.

Paco Estellés, membre de la junta directiva, i Júlia Montserrat, economista, van ser els encarregats d'explicar detalladament la proposta de la FEDAIA que aspira a crear una prestació universal finançada via impostos que compacti les actuals ajudes. La PEUC es destinaria a la població d'entre 0 i 18 anys, que actualment se situa en 1.366.488 persones a Catalunya, la qual cosa implicaria un cost de 3.552,87 milions d'euros anuals per a l'administració. Tant Estellés com Montserrat van posar l'accent que crear aquesta prestació ajudaria a garantir un nivell mínim a tots els infants però també facilitaria la gestió i evitaria l'estigma social que suposa actualment per a les famílies la tramitació d'ajudes.

Des de la fila 0 van intervenir els professors de Sociologia de la UPF, Sebastià Sarasa i Albert Sales, el professor de la Universitat de Saragossa, Pau Marí-Klose, la tinent d'alcalde de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, i el diputat de CiU al Congrés, Carles Campuzano. Tots van posar l'accent en la necessitat d'impulsar una mesura d'aquest tipus.  “Hem de deixar de parlar de la pobresa com si fos producte de la crisi”, va apuntar Sales mentre Sarasa va subratllar “que el que s'està proposant aquí no és una utopia, és una pràctica normal als països europeus”.  “Una de les maneres de construir país és fer un esforç quotidià de col·locar la protecció de la infància i les famílies en la mitjana de la UE”, va assenyalar Marí-Klose seguit per Ortiz que va assenyalar que “al costat de prestacions d'aquest tipus han d'impulsar-se polítiques fortes que protegeixin els drets dels nens i les famílies”. Campuzano, va reconèixer, per la seva banda, que en els temps de bonança econòmica Espanya (i Catalunya) “ja tenien els més alts índexs de pobresa infantil de la UE” i que aquesta és una de les grans assignatures pendents.

Després de la presentació, es va realitzar un debat entre els representants de les principals forces polítiques que participen en les properes eleccions catalanes del 27 de setembre que van explicar les seves propostes moderats per la periodista de La Vanguardia, Maite Gutierrez.

Dreta
Banner

Destacats