La PINCAT participa a la primera reunió de seguiment del Pacte per a la Infància

Entre els signats hi ha la Plataforma d’Infància de Catalunya, que compta amb tres representants en aquesta comissió.

Content
Esquerra

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presidit aquest matí al Palau de la Generalitat la primera reunió de la comissió de seguiment del Pacte per a la infància a Catalunya. La trobada s’ha celebrat per a informar els agents signants sobre l’estat actual de desplegament del Pla de transició (2013-2014), document previ al futur Pla d’atenció integral a la infància i l’adolescència de Catalunya 2014-2017 i que involucra fins a sis departaments de la Generalitat. Hi van participar Paco Estellés, Felipe Campos  i José Antonio Ruiz, en representació de les 21 entitats de la PINCAT.

En el marc del Pla de transició, s’han endegat diverses actuacions a fi de fomentar el coneixement dels drets dels infants i la participació de la infància i l’adolescència; promoure la igualtat d’oportunitats de tots els infants i adolescents i una societat basada en la inclusió social; atendre la infància des de la vessant de la salut, l’educació, els valors i la família; treballar en relació amb els mitjans de comunicació i la infància; i reforçar i consolidar el sistema.

Entre d’altres mesures, destaca l’aprovació aquest estiu del Decret dels consells de participació territorial i nacional dels infants i adolescents de Catalunya, que potencia el dret dels nens, nenes i adolescents del país a ser escoltats i tinguts en compte. A més, el Consell Executiu va aprovar ahir el Decret de la Taula Nacional de la Infància a Catalunya i les taules territorials i locals d’infància per tal d’impulsar, coordinar i promoure les polítiques d’infància arreu del territori mitjançant la participació de les administracions i les institucions implicades. Així mateix, el passat mes d’octubre el Govern va aprovar el Decret de règim sancionador en matèria d’infància i adolescència, que regula les sancions previstes a la Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència.

El Pla de transició també inclou la redistribució i l’increment de les partides pressupostàries per beques menjador amb l’objectiu d’arribar als alumnes amb més necessitats. El document recull alhora l’aposta del Govern per les polítiques de prevenció del risc amb les prestacions per a infants i adolescents que viuen en famílies amb ingressos insuficients o la consolidació de serveis com els centres oberts, les cases d’infants o els casals cívics, pensats com a equipaments que esmorteixen les dificultats per les que travessen famílies amb infants o adolescents. 

Els departaments inclosos en el Pla de transició són Benestar Social i Família, Ensenyament, Salut, Interior, Justícia i Governació i Relacions Institucionals. La comissió de seguiment està integrada per representants de la setantena d’entitats, agents socials i econòmics, institucions i grups parlamentaris catalans que van signar el Pacte per a la infància a Catalunya el passat mes de juliol. Les funcions principals d’aquest òrgan són vetllar pel compliment de les línies estratègiques del Pacte i del Pla que el desplega, així com revisar-ne el contingut i preveure noves iniciatives que puguin enriquir-lo i actualitzar-lo.

En la reunió d'avui, la PINCAT ha demanat formalment que tots els agents signants el Pacte defineixin, abans d’acabar l’any, quins compromisos assumeixen per tal de definir accions objectivables i mesurables i acompanyats d’indicadors durant el 2014.

La PINCAT ja va demanar, en el moment de la signatura del Pacte, que estava d’acord amb l’anàlisi i el diagnòstic del Pacte. La PINCAT  sosté que  aquest Pacte ha de complir tres objectius ben clars: impulsar des d’una visió integral els drets de la infància a Catalunya, especialment per a aquella amb menys oportunitats i en situació de vulnerabilitat de la nostra societat. Vetllar perquè en totes les accions i polítiques públiques es tingui present la perspectiva de la infància i propiciar polítiques en favor de la participació activa de la infància, entenent l’infant com a ciutadà del present i no només del futur.

Font: Departament de Benestar Social i Família

Dreta
Banner

Destacats