La PINCAT presenta propostes per fer front a la malnutrició infantil

La PINCAT ha comparegut aquest dimarts a la Comissió d’Infància del Parlament.

Content
Esquerra

La Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) ha comparegut aquest dimarts a la Comissió d’Infància del Parlament de Catalunya. En la seva intervenció, el coordinador de la PINCAT, Paco Estellés ha presentat un plec de propostes per front a la malnutrició infantil  a Catalunya que ha dit que “existeix” al nostre país. Segons Estellés “la malnutrició infantil existeix i cal donar resposta a aquesta situació amb mesures de caràcter integral que vagin a l’origen de la situació que és la pobresa dels nuclis familiars d’aquests infants i fer-ho amb polítiques d’atenció a les famílies que conjuguin l’atenció preventiva i la intervenció educativa”.

La PINCAT sosté que malgrat els esforços que està realitzant l’administració pública i moltes entitats socials per cobrir les necessitats alimentàries dels infants en situació de vulnerabilitat, les ajudes no arriben a tots els nens i nenes que requereixen aquest tipus de suport. La intensitat de la crisi econòmica està fent que augmentin més ràpidament les necessitats que no pas les ajudes per cobrir-les.

La Plataforma d’Infància de Catalunya alerta que, s’imposa un altre realitat: els pares i mares abans deixen de tenir o atendre un altre aspecte de la seva vida que deixar sense menjar els seus fills. El problema sovint és que aquestes altres coses són imprescindibles també per a la correcta criança del seus fills i filles i que en moltes ocasions són incompliments fragants dels drets dels infants. Per exemple: famílies que no poden fer front a les hipoteques o al lloguer dels seus habitatges, infants que no poden gaudir plenament de la seva formació escolar, ja que les famílies no poden pagar el material escolar o adquirir els llibres necessaris o garantir l'assistència a les sortides facultatives, o també, infants que no poden gaudir d’activitats de lleure educatiu o estraescolars, o infants que no poden accedir a totes les prestacions mèdiques que necessiten (dentistes, oculistes, psicòlegs, etc).

Més enllà de les ajudes per cobrir les necessitats alimentàries més urgents dels infants en situació de vulnerabilitat, la PINCAT creu que cal impulsar les polítiques socials i les mesures estructurals necessàries per frenar el creixement de la pobresa a Catalunya, així com a fomentar la creació de llocs de treball i polítiques actives d’ocupació.

Entre aquestes polítiques socials estaria la prestació garantida per famílies amb fills a càrrec i provisionalment la revisió dels criteris de la RMI per tal que es prioritzi aquest col·lectiu.

Mentre aquestes accions no es puguin posar en marxa a curt termini cal continuar treballant per minimitzar aquesta situació, tenint en compte que aquestes accions no es poden fer fora d’un context educatiu a mig termini, ni en contra de molts dels criteris i posicionaments educatius de que ens hem dotat:

Davant aquesta situació, la PINCAT proposa:

- Cal continuar incidint sobre la problemàtica de la malnutrició, del dèficit alimentari (o com vulguem dir-ho) (millor fora), amb perspectiva de futur i amb criteris educatius i preventius, no amb criteris assistencials.

- Que el Govern de la Generalitat faci una proposta de coordinació real efectiva per atendre les famílies amb proximitat, de forma interinstitucional, amb planificació de tots els agents intervinents. El desplegament de les Taules Territorials d’Infància poden ser una oportunitat sempre que es faci de forma efectiva i incorpori la creació de grups de treball familiar a nivell local.

- Que les beques menjador siguin un dret garantit. És cert que l’origen dels menjadors escolars era possibilitar la incorporació al mercat de treball de totes les persones en igualtat de condicions, en especial de les dones, però la vida ha canviat i aquest servei por ser d’utilitat per atendre la situació actual, encara que només sigui 176 dies a l’any en el cas de l’educació infantil i primària.

- Complementar el que donen els bancs d’aliments amb d’altres aliments que supleixin les mancances nutritives que donen els bancs.

- Formar les famílies per fer un menjar equilibrat i saber comprar millor. Això es podria fer als Centres Oberts.

- Evitar fer accions que tot i efectives vagin en contra de criteris educatius bàsics: s’ha parlat de donar de menjar en els centres oberts, la qual cosa estigmatitzaria aquests infants, quan poden menjar en un context normalitzat com és l’escolar.

 

La PINCAT ha fet aquestes propostes durant la seva compareixença al Parlament i el dia abans del Dia Internacional dels Drets dels Infants.

Dreta
Banner

Destacats