L'ENTREVISTA

A Assumpció Ros, Presidenta de FEATE. (Federació d’Entitats d’Atenció a la Tercera Edat)

Content
Esquerra

“L'atenció a la gent gran no és un negoci sinó un servei a la comunitat”

1.- Les noves retallades en dependència estan posant contra les cordes a moltes famílies i hi ha malestar en el sector de les residències d'atenció a la gent gran. Quina és la situació de les residències de FEATE en aquests moments?

Les residències de FEATE pateixen, com tothom, els retards en els pagaments i les dificultats per obtenir finançament per a la seva malmesa tresoreria. Aquest és un problema important que esperem que l'Administració resolgui tot i que ja sabem que no és fàcil d'aconseguir. És per això que tenim molta confiança en el treball que està portant la Taula sobre alternatives de finançament i que esperem que aviat presenti el camí a seguir.

L'altre problema important són les dificultats dels residents i les seves famílies en obtenir l'ajut econòmic de la Llei de la Dependència, el retard dels pagaments i, especialment ara, la paralització indefinida de la tramitació de les PEVS.

Per altra banda les residències de FEATE amb  places públiques (concertades o col·laboradores) tenen importants llistes d'espera i no hem d'oblidar que les places privades normalment estan destinades a les persones grans de l'entorn que més ho necessiten i, malauradament, aquest és un col·lectiu prou nombrós en els nostres temps. De manera que les residències de FEATE no tenen desocupació.

2.- El govern ha començat els treballs preliminars d'una Llei catalana de la dependència. La veieu necessària? Quines millores considereu que hauria o podria introduir en relació al model actual?

La llei catalana de la dependència és molt necessària, cada dia que passa ho és més. Les millores que hauria de produir haurien de ser: corregir alguns aspectes que s'han posat de manifest des de la seva aplicació; recollir i revisar les diferències entre la Llei de la dependència i la llei de serveis socials catalana i especialment homogeneïtzar l'accés a les prestacions i als serveis; i també hauria de servir per harmonitzar i coordinar l'atenció social i l'atenció sanitària definitivament.

3.- Dins l'àmbit dels serveis socials, el sector dels serveis a la gent gran és on hi ha una penetració més gran d'empreses mercantils i on el Tercer Sector hi té un protagonisme menor. Per què passa això? Quins valors diferencials aporteu les entitats del Tercer Sector que treballeu en aquest àmbit?

L'augment de l'esperança de vida de la població catalana i espanyola, la implantació de la Llei de la dependència i la bonança econòmica dels darrers anys va fer pensar a molta gent que l'atenció a la gent gran era un gran negoci. Els resultats d'aquesta etapa han estat un gran nombre de places privades que ara són difícils d'omplir i especialment de complir les expectatives de negoci.

A FEATE pensem que l'atenció a la gent gran no és un negoci si no que és un servei a la comunitat que ens ha fet néixer, de manera que tenim un compromís de continuïtat, d'esforç i de vinculació amb el territori que ens ajuda a tots plegats a superar les dificultats de cada moment i trobar solucions.

4.- L'entitat on treballes, la Fundació Santa Susanna de Caldes de Montbui és una de les entitats socials més antigues del país, nascuda al segle XIV. Com ha evolucionat en aquests 7 segles d'història?

Imaginar tants anys d'història a vegades impressiona però sempre m'agrada pensar que tenim un fil conductor que es manté al llarg de tot aquest temps que es basa en l'hospitalitat, la voluntat de servei i l'adaptació constant a les necessitats de cada època. És una satisfacció pensar en totes les persones de bona voluntat que han col·laborat en portar endavant la gran tasca d'acollir i tenir cura de les persones que en cada moment ho han necessitat, a vegades mitjançant el seu treball directe i altres fent donatius que han permès la continuïtat de la Fundació fins avui i esperem que en endavant.

I probablement en els darrers 25 anys l'evolució de la Fundació ha estat més ràpida que mai a la seva història, però això no és diferent del que ha passat a la nostra societat. Tan de bo la pressa no ens dificulti veure on anem.

5.- Enguany celebrem els 10 anys de la Taula del Tercer Sector. Quin paper hauria de tenir en els propers 10 anys, com a plataforma de vertebració i representació del sector a Catalunya?

És molt important que la Taula continuï la seva tasca de donar visibilitat i discurs al Tercer Sector i defensar la seva tasca diària per tal de donar alternatives a una societat que sovint s'oblida de les persones més vulnerables a favor d'un suposat creixement econòmic que només beneficia a uns quants.

Dreta
Banner

Destacats