"A les ciutats s'estan desenvolupant noves barreres que no pensen en les persones cegues"

Enric Botí, nou delegat territorial d'ONCE Catalunya.

Content
Esquerra
1. Vostè acaba de ser nomenat nou delegat territorial d’ONCE Catalunya, en aquesta nova etapa quines són les prioritats de l’equip de govern que encapçala?
 
Les prioritats de l’ONCE a Catalunya seguiran sent treballar cada dia per tal de donar un raig de llum a les més de 500 persones que cada any perden la vista i s’afilien a ONCE Catalunya, així com ser solidaris amb els que tenen altres discapacitats. L’acció social de l’ONCE es basa a apoderar a les 10.500 persones afiliades a la nostra organització (72.000 afiliats té l’ONCE a tot l’Estat) perquè puguin gaudir dels mateixos drets que la resta de ciutadans. Això és possible gràcies a la feina diària dels 2.700 agents venedors a Catalunya, que cada dia transformen la il·lusió en solidaritat gràcies a la contribució d’aquelles persones que compren els nostres jocs socialment responsables.
Avui denominem Grup Social ONCE a les actuacions i programes que desenvolupem des de l’ONCE, la Fundació ONCE i ILUNION, que dona feina a casa nostra a més de 7.300 persones, la majoria amb discapacitat. Un de cada 450 catalans que treballa ho fa al Grup Social ONCE.
Els objectius més importants d’aquest mandat seguiran sent els mateixos que el primer dia que es va fundar l’ONCE, el 13 de desembre de 1938: normalitzar la vida de les persones cegues i fer-la més autònoma i inclusiva gràcies a la formació i a l’ocupació.  I defensar els valors socials per fer una societat més justa i inclusiva.
 
 
2. Un d’aquests reptes és potenciar la veu de les persones cegues i amb discapacitat visual greu. Quines seran les línies de treball per assolir-los? On creu que falta augmentar aquesta participació i presa de decisions real?
 
Ja fa més de 80 anys que des de l’ONCE, treballem per a capacitar a les persones cegues i amb deficiències visuals greus perquè gaudeixin dels mateixos drets que tothom. Aquesta feina la fem amb humilitat, esforç i constància, demostrant les nostres capacitats per sobre de les limitacions. Sempre hem defensat una visió positiva i optimista de les persones amb discapacitat on les ganes de lluitar i treballar són les que ens han permès avançar cada dia per estar més a prop de la igualtat. Afortunadament, estem acostumats a veure persones cegues, caminant amb bastó o amb gos pigall, pels carrers de les nostres ciutats, però malauradament això no passa a tots els països. Queda molta feina per fer!
Penso que la veu de les persones cegues i amb deficiències visuals, s’ha anat guanyant un espai d’interlocució social per defensar els nostres drets, treballant de la mà de les diferents administracions públiques, entitats socials i empreses privades, així com en altres plataformes. Això ens ha permès col·laborar activament en el disseny de polítiques públiques i programes inclusius, pensats per a tota la societat sense desigualtats o discriminacions.
 
Avui, l’ONCE a Catalunya, participa en taules de la discapacitat de molts municipis i comarques, a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona, al Consell de la Discapacitat de Catalunya, al COCARMI i a la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, d’entre altres estructures, on hem pogut aprendre de la resta d’entitats i aportar la nostra experiència per fer sinergies i acords que ens han permès arribar més lluny en una societat que lluita a favor de les oportunitats dels col·lectius més vulnerables.  Sempre hem cregut que l’actitud col·laborativa, la il·lusió i la solidaritat són una font inesgotable d’energia.
 
 
3. A banda de la participació, sens dubte un dels principals reptes també és la inserció laboral en un context marcat encara per les conseqüències de la crisi i amb la previsió de futur d’una nova crisi econòmica. En quins aspectes cal fer incidència per aconseguir la plena inclusió en el mercat de treball?
 
Malauradament les situacions cícliques de crisi econòmica ens afecten a tots, però més profundament a les persones amb discapacitat com a col·lectiu que requereix una especial protecció per part de les normes. Tenim la sensació que, quan les coses van bé econòmicament, som els últims en percebre-ho i quan van malament, som els primers a notar l’impacte de les mesures que es prenen. Pensem que, per pal·liar aquesta situació, faria falta una política de prioritats socials més clares i un marc normatiu en matèria laboral que es complís més sovint.
 
Des de l’ONCE defensem activament l’accés a l’ocupació de les persones cegues i amb altres discapacitats com a principal forma de viure autònomament i construir el nostre propi projecte de vida. Ens preocupa molt l’índex d’atur en les persones amb discapacitat en comparació a l’indicador que té la resta de la població.
Tenim clar que per arribar a una bona ocupació, ens cal una molt bona formació. I d’això n’estem molt satisfets. El model educatiu inclusiu de l'ONCE és un exemple d'èxit: la taxa d'abandonament escolar d’alumnes cecs o amb greu discapacitat visual al final de l'ESO és només del 5,39%, enfront del 10,60% de la mitjana europea o el 18,30% en la xifra global de l’Estat (Informe taxa abandonament escolar curs 2017/18).
 
L'ONCE fa anys que treballa en aquesta línia de la inclusió acadèmica i social amb models d'intervenció educativa inclusius reconeguts en l’àmbit internacional. Aquí a Catalunya, ho fem amb convenis entre el Centre de Recursos Educatius de l’ONCE i la Generalitat des de 1985. 
 
 
4. Una de les assignatures pendent del Govern és la Llei d'Accessibilitat de 2014.  Estava previst que el 2016, després de dos anys, ja es disposés del reglament, però no ha estat així i encara no se sap quan s’aprovarà. Per què és clau aquesta llei i quin efecte pot tenir en les persones cegues?
 
El nou reglament d’accessibilitat, que encara s’ha d’aprovar, serà un avenç per a les persones amb discapacitat perquè vindrà a regular aspectes d’accessibilitat comunicativa que les antigues normes no recollien. Tot i que estem esperançats malgrat la seva tardança, ens preocupen les noves barreres que, a poc a poc, s’estan desenvolupant a les nostres ciutats, tals com els cotxes elèctrics, els patinets o les bicis i els carrers de plataforma única que no es dissenyen pensant en les necessitats de les persones cegues.
Per a millorar aquesta realitat, l’ONCE manté una ferma voluntat col·laboradora amb les administracions per tal d’assessorar en les possibles solucions a aplicar.
 
 
5. Barcelona acaba de viure una nova edició del Mobile World Congress i des de l’ONCE una part dels beneficis dels cupons es destinen, precisament, a les noves tecnologies per a les persones amb discapacitat. En quins projectes estan treballant per millorar la qualitat de vida de les persones des de l’àmbit tecnològic? 
 
Des del nostre Centre de Tiflotecnologia i Innovació (CTI) tenim més de 30 projectes o línies de treball obertes de forma continuada que abasten gran part dels sectors o àmbits d'interès com l'educació, l'oci, la mobilitat  o la vida diària, utilitzant la tecnologia com a mitjà per facilitar l'autonomia i independència de les persones cegues o amb discapacitat visual greu.
 
Avaluem diferents App’s del mercat convencional, tant de caràcter general com solucions específiques: des de transports per consultar rutes o identificar parades, a mitjans de pagament electrònic. També col·laborem amb empreses o organismes relacionats amb el tema de la salut pel seguiment d'històries clíniques o els serveis de cita prèvia.
 
En l'àmbit de l'educació, hem desenvolupat aplicacions com EDICO que permeten representar el contingut d'expressions matemàtiques o químiques tant en vista com en Braille.
 
Hem desenvolupat una App que permet la lectura de llibres de la biblioteca digital de l'ONCE utilitzant el mòbil i accedint a la lectura d'aquests llibres. I una altra App que permet accedir als continguts audiovisuals allotjats en servidors d'ONCE de manera que pots seleccionar una pel·lícula i descarregar-te l’àudio (Audiodescripció inclosa) o visualitzar aquesta de forma on line.
 
Al sector de la impressió en 3D, s'estan duent a terme solucions i investigacions per definir i desenvolupar productes que, utilitzant la impressió en 3D o relleu, permetin accedir, conèixer i interactuar amb molt diversos continguts de manera tàctil.
 
Assessorem empreses de diversos sectors, administracions públiques i autonòmiques perquè les seves pàgines web i els serveis siguin accessibles a tothom.
 
 
6. A banda de ser delegat territorial d’ONCE Catalunya, vostè també és secretari general de COCARMI. Com creu que ha de ser el paper de lideratge d’entitats de tercer nivell, com COCARMI o la Taula, en la defensa dels drets socials?
 
Formar part de la veu organitzada de les persones amb discapacitat a Catalunya, al COCARMI, ens ha permès treballar a les 10 federacions més representatives amb l’objectiu d’arribar més lluny amb la defensa dels drets d’aquestes persones, ja que més d’un 9% de la població catalana, és a dir, 525.000 persones, tenim alguna discapacitat i són necessàries polítiques públiques que afavoreixin la igualtat. També treballar com a COCARMI, dins de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, ens ha ajudat a cercar un denominador comú i col·laborar amb les 35 federacions que en formen part i així aportar el nostre gra de sorra en el disseny de les accions que permet avançar cap a una societat més justa i igualitària. Pensem que els lideratges i la relació bidireccional entre el COCARMI i la Taula s’han de basar en els valors de la generositat i del treball en equip, eines que ens han de permetre avançar cada dia en la defensa de les persones més vulnerables i els seus drets.
 
Dreta
Banner

Destacats