"L'estalvi generat amb les operacions de compra conjunta ha permès mantenir 27 llocs de treball"

Entrevista a Miquel Canet, President del Clúster Créixer.

Content
Esquerra

1.- Com va néixer el Clúster Créixer, i amb quines finalitats?

El Clúster Créixer va néixer el mes de gener de 2012 amb la finalitat de ser capaç de crear més i millors llocs de treball per a les persones amb majors dificultats, mitjançant estratègies de col·laboració empresarial.

Es tracta, així, d’una iniciativa innovadora de cooperació entre empreses catalanes d’economia social que van apostar per compartir esforços i estratègies, partint de tres valors comuns: la cooperació, el compromís amb les persones i la societat i la competència en el treball i en la gestió empresarial.

Durant aquests gairebé tres anys de vida hem teixit complicitats amb diversos agents i comptem amb el suport i reconeixement de diverses institucions del nostre país: el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa"entre d'altres.

Així mateix, la iniciativa ha estat seleccionada els anys 2012 i 2013 per formar part d'Enterprise 2020: plataforma de col·laboració entre empreses i organitzacions impulsada per CSR Europe i Forética, amb la intenció de desenvolupar una economia intel·ligent, sostenible i integradora, reconeguda com a bona pràctica per la Comissió Europea.

Són 4 els grans eixos estratègics que guien la nostra activitat:

  • Eix 1: Innovació i competitivitat: Innovar en productes, serveis i sistemes de producció i distribució, mitjançant, entre d’altres, la transferència interna del coneixement, el desenvolupament de les nostres organitzacions i les seves capacitats.
  • Eix 2: Eficiència, estalvi i sostenibilitat: Cooperar per a generar economies d’escala i coneixement, tot compartint eines, recursos i serveis i duent a terme polítiques de sostenibilitat que ens permetin millorar l’estalvi i l’eficiència de les nostres empreses socials.
  • Eix 3: Millora de capacitats i competències: Promoure el desenvolupament de capacitats i competències de les persones de les organitzacions.
  • Eix 4: Desenvolupament del clúster: en les seves diferents dimensions: sectorial, territorial, tot fen-te una gestió excel·lent i de promoció d’una complerta xarxa de cooperació.

2.- Com heu avançat des de llavors en la consecució d’aquests objectius?

En l'actualitat, Créixer és una associació formada per 22 entitats sense afany de lucre, i agrupacions d’aquestes, que representen un total de 32 organitzacions titulars d’un centre especial de treball o una empresa d’inserció social i un total de 5.260 treballadors i treballadores (dels quals 4.340 són persones amb especials dificultats).

Des de la seva creació, el Clúster ha treballat per aconseguir el seus objectius i ha obtingut importants resultats gràcies als que considero que han estat les claus del nostre èxit:

  • Aplicació de la lògica de col·laboració empresarial orientada a resultats. Sense resultats, el clúster no té sentit.
  • Clara voluntat de col·laborar des d'un compromís ètic compartit, d'acord amb un codi ètic i de bon govern propi.
  • Capacitat conjunta: guanyar dimensió. Créixer junts per comprar i vendre més i millor.
  • Desenvolupament d’actuacions de col·laboració i grups cooperatius per a la generació d’oportunitats de treball i la sostenibilitat: col·laboració comercial, compra conjunta, internacionalització, etc.

Amb tot això, alguns dels resultats que hem aconseguit i que esperem que segueixin creixent són els següents:

  • Cooperació entre socis de Créixer i amb tercers per vendre més i millor i per ser més competitius:
  • S'estan desenvolupant diverses iniciatives de cooperació entre socis per a la posada en marxa de negocis conjunts i per l'impuls a l'activitat comercial dels mateixos.
  • S'han creat i posat en marxa grups de col·laboració entre socis de Créixer per vendre més i millor i per ser més eficients i competitius.
  • S'ha donat suport als microclústers territorials que, en el marc del Clúster Créixer, treballen des de la proximitat territorial entre socis.

Amb el següent impacte en generació de llocs de treball per a persones amb especials dificultats: 9 llocs de treball creats i impacte directe en el manteniment de més 100 llocs de treball.

  • Cooperació per la millora de l'eficiència i estalvi de les organitzacions socials

Créixer ha establert diversos marcs de col·laboració amb socis tecnològics per a la millora de l'eficiència i l'estalvi de les seves organitzacions sòcies, així com per a la compra conjunta, amb els resultats següents:

  • Més de 200 mil euros d'estalvi total agregat per operacions de compra conjunta.
  • Uns 200 mil euros d'inversió en projectes d'eficiència energètica.

L'estalvi generat amb les operacions de compra conjunta aporta a les entitats sòcies de Créixer recursos per crear o mantenir un total de 27 llocs de treball.

D'altra banda, s'han establert diferents marcs de col·laboració per a la promoció de la compra socialment responsable: amb l'Obra Social "la Caixa", Diputació de Barcelona, Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris, Fundació Claperós i Fundació Cecot Persona i Treball, promovent la compra de productes i serveis amb un alt valor social afegit.

I, per últim, hem pogut demostrar la generació de valor social i econòmic dels Centres Especials de Treball sense ànim de lucre socis del Clúster Créixer: unes empreses socials que retornen a la societat entre 3,66 i 4,49 euros per cada euro públic que reben (estudis SROI realitzats a la Fundació Asproseat Empresa i Treball i el Taller Àuria Cooperativa en el marc de Créixer).

3.- Què pot aportar a les entitats del sector el conveni signat aquest juliol entre el Clúster Créixer i la Taula del Tercer Sector?

Aquest conveni és clarament una aposta de la Taula per oferir noves eines a les entitats que els hi ajudin a millorar la seva competitivitat i eficiència en la gestió de recursos.

Des de Créixer donarem servei a les federacions i entitats de la Taula que vulguin participar en els processos de compra conjunta que porta a terme el clúster, posant al seu abast la nostra experiència en la realització d’aquest tipus d’operacions.

Així mateix, treballarem conjuntament per la promoció de la Compra Socialment Responsable, impulsant la generació d’oportunitats de treball per a les persones amb especials dificultats.

Creiem que podem fer moltes coses junts i és un plaer aportar la nostra experiència per a que tot això sigui un èxit.

4.- Coneixeu models més avançats d’altres sectors o d’altres països, en els objectius que busqueu? Quins us han inspirat més?

Catalunya ha estat històricament un referent tant en el desenvolupament de models d'empreses socials al servei de les persones (especialment en el cas dels Centres Especials de Treball) com en l'impuls, des dels anys 90, a les realitats econòmiques que suposen els clústers per millorar la competitivitat de les empreses presents en aquell sector i territori determinat.

Evidentment ens hem fixat en altres realitats de fora del país, però és a casa nostra a on hem trobat les referències més inspiradores, com els altres clústers transversals - focalitzats per objectius - existents en l'actualitat: “INDESCAT” de la indústria esportiva, KIDS CLUSTER de productes infantils i el BARCELONA BEAUTY CLUSTER, de cosmètica i cura personal.

Dreta
Banner

Destacats