‘No hi ha vida independent sense habitatge assequible i accessible i assistència personal'

ECOM denuncia en un manifest la vulneració de drets de les persones amb discapacitat.

Content
Esquerra
Amb motiu del 3 de desembre, ECOM ha elaborat un manifest on denuncia la vulneració de dos drets indispensables per a les persones amb discapacitat física: l’habitatge i l’assistència personal. El manifest ‘Sense accés a un habitatge assequible i accessible ni a l’assistència personal no és possible una vida independent’ recorda que si aquests dos drets no són efectius, difícilment es podrà complir amb el dret a una vida independent dins la comunitat, com recull la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU. El document fa èmfasi en el fet que les persones amb discapacitat han de tenir “l’oportunitat d’escollir el lloc de residència i on i amb qui volen viure, en igualtat de condicions amb la resta [de la ciutadania] i no s’han de veure oblidades a viure d’acord amb un sistema de vida específic”. Per això, reclama “tenir accés a una varietat de serveis d’assistència domiciliària, residencial i altres serveis de suport de la comunitat, inclosa l’assistència personal” que ha de facilitar la seva inclusió a la comunitat i evitar el seu aïllament. 
 
Segons un estudi de la Fundació Mútua de Propietarios, només el 0,6% dels gairebé 10 milions d’edificis d’habitatges a l’Estat espanyol compleixen amb criteris d’accessibilitat universal i la prestació d’assistència personal és la menys desenvolupada, tot i ser la que més autonomia dona a les persones. L’última estadística del Sistema de Autonomía y Atención a la Dependencia assegura que el servei d’assistència personal només representa el 0,5% de totes prestacions reconegudes a les persones dependents a l’Estat. 
 
Entre altres reivindicacions, ECOM reclama que es faci una diagnosi del parc públic i privat d’habitatge, l’impuls del mercat social d’habitatge, l’ampliació del parc d’habitatges accessibles de lloguer assequible econòmicament, el compliment de la reserva del 3% d’habitatge accessible marcat per normativa, la creació d’un sistema àgil de permuta de pisos inaccessibles per d’altres d’accessibles i el desenvolupament, definitiu i a tot el territori, de l’assistència personal a través de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència