Prop del 60% dels immigrants atesos per Creu Roja no treballa

La cronificació de la pobresa afecta molt especialment aquest col.lectiu social.

Content
Esquerra

Així ho indica el 9è estudi de L'Observatori de la Creu Roja a Catalunya, “Les persones immigrades en situació vulnerable”, presentat el 10 de febrer, a la seu de l’entitat. L’estudi constata que, entre les persones d’origen immigrant que van arribar a casa nostra durant els anys de bonança econòmica, s’han cronificat situacions de pobresa i vulnerabilitat.

 

L’estudi, el primer monogràfic sobre població migrada de l’Observatori, parteix de 899 enquestes a persones ateses en projectes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja a Catalunya, que representen un univers mostral d’un total de 5.500. La procedència majoritària és el Magreb (45%), mentre que el 27% han nascut a Amèrica (majoritàriament a Amèrica del Sud o Central) i el 15% en d’altres punts de l’Àfrica. Més de la meitat d’aquestes persones porten més de 12 anys vivint a Catalunya i, durant aquest temps, el 64% ja entén, parla i escriu el castellà, percentatge que es redueix al 13,2% en el cas del català.

L’estudi indica que la situació laboral i econòmica de les persones immigrades enquestades és molt precària. El 57,5% de persones enquestades estan desocupades i, entre les persones que treballen (amb o sense contracte), prop de la meitat té ingressos inferiors a 600 euros mensuals, gairebé un 10% per sota del salari mínim interprofessional de 655,20 euros. També cal tenir en compte que prop de la meitat de les que treballen ho fan sense contracte: treballen el 30,8% de les persones enquestades i un 13,6% ho fa sense contracte (d’aquest 13,6%, el 6,6% compagina feines amb i sense contracte i el 7% només treballa sense contracte). Principalment, treballen al servei domèstic (40,3%), seguit del sector serveis (15,8%) i la construcció (6%).

En els últims 5 anys, la seva situació laboral ha empitjorat en el 77% dels casos (el 28,8% perquè ha perdut la feina i el 48,4% perquè ha empitjorat les seves condicions laborals), cosa que també ha perjudicat la seva situació administrativa. Del 5,1% de les persones que es troben en situació irregular, 1 de cada 3 han perdut la seva condició de regularitat en els últims 5 anys, principalment per no poder renovar el seu contracte de treball. El 64,9% està en situació administrativa regular (i un 20,4% té la nacionalitat).

Tot i la seva precarietat laboral, només el 36% de les persones immigrades en situació vulnerable rep algun tipus de prestació, percentatge que era del 50% l’any 2013, segons indicava l’informe “Habitatge i col·lectius vulnerables” de l’Observatori de Vulnerabilitat. El 2013, el percentatge de població autòctona en situació vulnerable –no analitzada en el present estudi - que rebia prestacions era el 69%.

Dreta