La Taula alerta dels efectes de la urbanització en la pobresa i les desigualtats

Ho ha fet a la inauguració del 6è Congrés del Tercer Sector Social 'Desigualtats socials, solucions locals'

Content
Esquerra
La Taula del Tercer Sector Social alerta dels efectes del fenomen de la urbanització, que està agreujant la pobresa i les desigualtats socials, i reivindica l'aliança entre les Administracions locals i les entitats socials com a eina clau per fer front als nous reptes socials. "Les desigualtats es presenten a la ciutat de manera específica i, en la majoria de casos, amb més intensitat i conflicte: pobresa infantil, femenina i energètica, fluxos migratoris, encariment de l'habitatge, sensellarisme, gentrificació, etcètera. Si no prenem mesures immediates, en un futur no gaire llunyà, la pobresa i les desigualtats a les ciutats seran insostenibles per al conjunt de la ciutadania" ha avisat Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, a la inauguració del 6è Congrés del Tercer Sector Social 'Desigualtats socials, solucions locals', que se celebra fins dijous i que vol enfortir la relació entre els ens locals i les entitats socials per abordar conjuntament el fenomen de la urbanització. 
 
Segons dades de l'ONU, el 2050 gairebé el 70% de la població mundial viurà a les ciutats. A Catalunya, més de la meitat de la població ja es concentra en ciutats grans de més de 50.000 habitants i el 80% en municipis de més de 10.000. Davant aquesta situació, la Taula del Tercer Sector demana repensar un altre model de ciutat. "Les nostres ciutats no poden quedar en mans de l'especulació. Les nostres ciutats no poden seguir el dictat dels grans capitals i dels fons d'inversió. Reivindiquem el 'dret a la ciutat'. El dret a ciutats sostenibles i habitables, pensades amb la gent i per a la gent, amb una distribució més justa i equitativa dels costos i els beneficis i amb unes condicions de vida dignes per a tothom" ha reclamat Francina Alsina, presidenta de la Taula.
 
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; i la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, han inaugurat el 6è Congrés del Tercer Sector Social a l'auditori del Disseny Hub Barcelona. Davant les màximes autoritats, la presidenta de la Taula del Tercer Sector ha reivindicat el sector social com a aliat imprescindible i estratègic a l'hora de coproduir i codesenvolupar polítiques socials urbanes. "No les fan només les institucions. Les fem també des del Tercer Sector, els moviments socials i des d'una ciutadania activa, apoderada i organitzada". Francina Alsina ha insistit en la importància de portar a terme aquestes polítiques del benestar conjuntament amb les Administracions locals. "Hi ha polítiques pròpies de l'Estat del Benestar que no es poden entendre si no és des de la proximitat. El món local i les entitats socials són dos dels actors amb més capacitat d'oferir solucions innovadores a les necessitats socials. Aquesta capacitat d'estar a primera línia, d'estar a la 'trinxera', és el nostre valor afegit perquè podem arribar amb més facilitat a les persones vulnerables. Per això, cal un municipalisme fort" ha remarcat la presidenta de la Taula. 
 
Dreta
Banner

Destacats