15 anys de defensa dels drets socials i enfortiment de les entitats socials

Ho ha celebrat amb un acte de reconeixement a la feina de les 35 entitats federades que ofereixen serveis i suports a persones en risc d'exclusió social. 

Content
Esquerra

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha celebrat el seu 15è aniversari amb un acte institucional a l’Auditori Disseny Hub Barcelona que ha comptat amb la participació del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat que Catalunya té un Tercer Sector "potent, actiu, innovador, professionalitzat i rigorós" i ha apel·lat a la "unitat entre societat civil i institucions" per fer front a moments "de gran complexitat amb greus desigualtats socials, vulneració de drets civils i socials i de drets humans".

L'alcaldessa de Barcelona ha remarcat "la capacitat de resiliència i cohesió social" del sector social i ha felicitat la Taula pel "gran consens per fer front a les desigualtats" i per la pressió que fa perquè els èxits conquerits socialment "no siguin només paper mullat", tot i que Ada Colau ha recordat que "encara hi fa molta feina a fer en temes d'habitatge o laborals". Pel que fa al president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha agraït a les entitats socials que hagin fet possible aquesta "història d'èxit" i ha emfatitzat en què "no pot haver-hi progrés sense inclusió social". 

A l'acte, la Taula del Tercer Sector ha reafirmat el seu paper de defensa dels drets socials i de compromís amb les persones més vulnerables i ha volgut fer un reconeixement a les 35 entitats federades, que aglutinen més de 3.000 entitats socials a Catalunya que ofereixen serveis i suports que afavoreixen la cohesió i la inclusió social de persones vulnerables.

Mentre hi hagi persones que no poden trencar el cercle de pobresa, que no poden accedir a un habitatge digne, que no tenen feina o que la tenen precària, que no poden fer front al pagament de serveis bàsics o que no tenen suports per tenir una vida autònoma i independent. En definitiva, mentre hi hagi persones que no gaudeixen dels mateixos drets que la resta de la ciutadania, la Taula del Tercer Sector Social es manté intacte i ferma en el seu compromís de defensa dels drets socials i de lluita per fer decréixer les desigualtats i les injustícies al nostre país” ha afirmat Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector que també ha fet valdre la feina i la vocació de servei públic del Tercer Sector Social a l’hora de proveir serveis a les persones “som un aliat imprescindible i estratègic en la coproducció i el codesenvolupament de les polítiques socials del país. Històricament, hem impulsat projectes i suports a la ciutadania més vulnerable que, en la majoria de casos, s’han convertit en drets socials. Entitats socials que prioritzen el benestar i la qualitat de vida de les persones als beneficis econòmics” ha recordat Alsina.

A l’acte s’ha volgut agrair la contribució dels expresidents i expresidentes de la Taula del Tercer Sector Social que han estat al capdavant de la institució i els avenços socials assolits conjuntament durant aquests anys. “Avui volem reafirmar l’aposta que fa 15 anys van fer un grup d’entitats per tenir una sola veu, per treballar de manera transversal i per lluitar conjuntament per la defensa dels drets socials i l’enfortiment de les entitats socials. Sense aquesta convicció, no hauríem avançat fins a la Catalunya Social d’ara” ha subratllat la presidenta de la Taula.

La celebració ha conclòs amb la lectura dels manifest dels 15 anys que ha servit per reafirmar la missió, els valors i l’acció de la Taula del Tercer Sector i per renovar el compromís de l’organització per al “progrés social d’aquest país” i “per avançar Catalunya en benestar, cohesió i justícia social i per continuar fent d’altaveu i denúncia de totes aquelles situacions que empobreixen, discriminen i creen desigualtats i injustícies”.