200.000 persones no tindran accés al dret a l’alimentació a partir del 2024

La Taula avisa que milers de persones poden quedar sense accés a una alimentació adequada i digna per un canvi en els criteris d’accés als fons europeus FEAD.

Content
Esquerra

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha volgut posar el focus en el dret a l’alimentació i la falta d’accés a una alimentació adequada. Ho ha fet a la jornada 'El nou model alimentari: implicacions i reptes per a la garantia del dret a l’alimentació', que s’ha celebrat aquest matí al Hub Social.

La Taula adverteix que a Catalunya, a partir del 2024, 200.000 persones deixaran de rebre suport en l’alimentació a través del fons FEAD (Fons d’Ajuda Europea per a les Persones Més Desfavorides), segons estimacions de les entitats socials. Aquest programa financia mesures perquè els països de la Unió Europea garanteixin l’alimentació i es concreta en la compra centralitzada d’aliments i en la seva distribució a través de les entitats socials, que a casa nostra en són més de 500. L’any que ve la UE aplicarà un canvi en els criteris d’accés al programa per avançar cap a un model de targeta moneder. L’estimació de les entitats socials és que aquestes targetes moneder només arribaran a un 10% de les 224.744 persones que ara reben ajuda alimentària a través del programa. Aquestes persones representen gairebé el 33% de la població catalana que es troba en situació de pobresa severa a Catalunya (Enquesta de Condicions de Vida 2022, IDESCAT, 2023). 

La Taula del Tercer Sector Social demana a les administracions públiques que actuïn amb urgència i premin l’accelerador per decidir quines mesures posaran en marxa per garantir el dret a l’alimentació de les persones en situació de vulnerabilitat, tenint en compte que el canvi d’escenari és a tocar, i que concretin com faran efectiu i aplicaran el canvi de criteris del programa FEAD. Les entitats socials insisteixen que cal una resposta immediata i ferma per evitar que aquestes 200.000 persones deixin de rebre ajudes per a l’alimentació en un context encara de crisi social greu.

El no accés a una alimentació adequada, conseqüència de la pobresa

La Taula recorda que les dificultats per accedir a una alimentació adequada és una conseqüència directa de la pobresa i que, per això, cal millorar les polítiques socials de lluita contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats. En concret, cal aplicar millores en el sistema actual de garantia d’uns ingressos mínims per cobrir necessitats bàsiques, avançar en el traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital i millorar l’accés i cobertura de la renda garantida de ciutadania i la seva complementarietat amb altres prestacions. Tanmateix també cal assegurar l’empadronament, que és la porta d’accés principals als drets socials; implementar mesures i recursos específics per a la infància i l’adolescència, amb un enfocament preventiu i universal per combatre la pobresa infantil dins del marc de la Garantia Infantil Europea i del pla d’acció Estatal per a seva implementació; a més de simplificar els tràmits, reduir la burocràcia per accedir a les prestacions socials i avançar en la creació de la finestreta única per donar respostes ràpides a situacions d’especial urgència, com és la falta d’accés a una alimentació adequada. 

Precisament, la Taula reclama a les administracions més col·laboració amb el tercer sector social per garantir l’accés als drets socials perquè les entitats socials poden identificar persones beneficiàries, donar-los informació, facilitar-los l’acompanyament en sol·licituds i tràmits, oferir alternatives per demostrar la situació de vulnerabilitat, etc.)  

Dreta
Banner

Destacats