8-M: Els feminismes ens fan anar més lluny!

En el Dia de la Dona, la Taula reivindica els avenços que s’han aconseguit a la societat i per al conjunt de la ciutadania a través de les lluites feministes.


 

Content
Esquerra

En un moment en què els discursos d’odi ataquen el feminisme, des de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya volem posar en valor tot el que hem guanyat i hem construït col·lectivament gràcies a les lluites feministes. L’odi ataca els feminismes, però nosaltres tenim clar que els feminismes són recepta contra l’odi.

Els feminismes han anat massa lluny? No, els feminismes ens fan anar més lluny! 

Els feminismes han aconseguit importants transformacions socials en àmbits clau com la política, el treball, l’educació, les cures o les violències, entre altres, però aquesta lluita encara ha d’anar més lluny amb l’objectiu d’assolir una societat amb igualtat real, plena i efectiva per a les futures generacions. 

En la política, s’ha posat de manifest un augment gradual i sostingut de la presència de les dones. A Catalunya, les dones ocupen el 48% dels escons del Parlament i el 57% de càrrecs al Govern, però, tot i això, la presència de les dones en càrrecs de lideratge continua sent limitada, només el 27% dels ajuntaments catalans tenen alcaldesses, per exemple. 
(Font: IDESCAT i CNIG)

En l’àmbit laboral, cada vegada més s’ha evidenciat l’augment de les dones en el mercat laboral. Actualment, la taxa d’ocupació de les dones és del 52% a Catalunya. Malgrat l’increment de la participació laboral de les dones, la bretxa salarial continua sent preocupant. El sou mitjà anual de les dones és un 19,9% inferior al dels homes. El guany mitjà brut anual dels homes és de més de 31.000 euros en contraposició del de les dones que se situa al voltant dels 25.000 euros. (Font: IDESCAT i Departament d’Igualtat i Feminismes)

Les dones han assolit altes taxes d’educació. A Catalunya, les dones representen gairebé el 58% de l’alumnat universitari amb titulació. Tot i això, les dones continuen subrepresentades en àrees acadèmiques com la recerca i la ciència. De fet, només hi ha un 27% de dones contractades com a catedràtiques universitàries. (Font: IDESCAT i Departament de Recerca i Universitats)

La consciència social al voltant del masclisme ha facilitat que, des del 2019, les denúncies per violència contra les dones hagi augmentat un 25%. L’any 2022 es van registrar 3.044 denúncies per violència masclista, de les quals el 43% eren de dones joves entre els 12 i els 19 anys. Així i tot, 19 dones han estat assassinades durant el 2023 i el 2024. Cap tenia una ordre de protecció activa i, en el 80% dels casos, va ser a mans de les seves parelles. (Font: Departament d’Interior)

Pel que fa a les cures, ha augmentat la consciència sobre la importància de la corresponsabilitat en les tasques de les cures i la implementació de polítiques de conciliació laboral i familiar. Des del 2021, els permisos per naixement i cura de menors són de 16 setmanes per als progenitors, amb independència del seu gènere. No obstant, les dones continuen assumint la major part de les tasques de cures i domèstiques a la llar. El 35% de les dones tenen la responsabilitat de tenir cura d’una altra persona en comparació amb el 22% dels homes. En les tasques domèstiques, el 80% de les dones asseguren que les assumeixen elles mentre que només el 49% dels homes indica el mateix. (Font: Departament d’Igualtat i Feminismes)

Feminisme interseccional

El feminisme és divers. No n’hi ha un, en són molts. Les lluites feministes són lluites col·lectives que han de defensar els drets de totes les dones i han de reconèixer les experiències de totes i cadascuna d’aquestes. A la Taula, defensem que els feminismes han de ser interseccionals i han de tenir en compte les múltiples discriminacions i opressions que poden travessar la vida d’una persona i que tenen un impacte directe en els seus drets i oportunitats. 

Per què els feminismes ens fan anar més lluny? 

Perquè els feminismes beneficien a tothom: garanteixen els drets socials; planten cara a les violències; lluiten contra la precarietat, l’exclusió i les desigualtats i transformen la societat. 

Imatge raons per defensar els feminismes

Dreta
Banner

Destacats