Acord entre Govern i Ajuntament per tancar la presó Model

Segons el Conseller Mundó, la presó podria quedar buida abans de final d’any.

Content
Esquerra

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona van formalitzar el passat dia 10 un altre acord per fer possible el tancament de la Model, i també l'anhelada transformació de les dues illes de l'Eixample que ocupa la històrica presó. El conseller de Justícia, Carle Mundó, va anunciar a TV3 que la Model es tancarà aquest any.

La signatura del conveni es va fer a l'interior de la Model i després d'una visita a la presó, on hi ha 669 presos preventius –en espera de judici– i 236 condemnats. El van rubricar Mundó i Colau, però també el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

D'acord amb el document, el consistori cedirà a la Generalitat la propietat de dos solars a la Zona Franca perquè Justícia hi construeixi una nova presó i un nou centre per a interns en règim obert, és a dir, els que només hi van a dormir. Els dos equipaments faran possible el trasllat del centre de preventius de la Model i, alhora, el tancament del centre obert d'homes de la Trinitat Vella, un pas necessari perquè aquest barri recuperi també l'espai que ocupa la presó. Els nous centres penitenciaris tindran un cost total aproximat de 110 milions i la superfície construïda sumarà 68.000 m².

Pel que fa als terminis, la previsió és que els dos solars de la Zona Franca s'hagin requalificat per a usos penitenciaris abans d'acabar el 2017, de manera que l'any 2018 s'hagin enllestit tots els tràmits perquè el govern hi pugui construir els nous centres i organitzar també el trasllat dels reclusos.

 

Dreta