Aprovació in extremis de la Llei del Dret a l’Oblit Oncològic

La FECEC es mostra satisfeta amb el compromís del Govern espanyol en l’aprovació d’aquesta llei que protegeix els drets de les persones que han superat un càncer enfront de les sol·licituds de productes financers i assegurances.

Content
Esquerra

La Federació d’Entitats contra el Càncer (FECEC) valora molt positivament que el Consell de Ministre, mitjançant un reial decret llei, hagi aprovat in extremis la Llei del Dret a l’Oblit Oncològic, un pas important per avançar cap a la igualtat de drets d'aquestes persones davant la petició de préstecs, hipoteques i assegurances de salut i vida perquè, fins ara, tenien dificultats per accedir-hi pel fet d’haver patit la malaltia. Aquesta llei s’uneix a la normativa aprovada a principis de juny que iguala els terminis de renovació del permís de conduir de les persones que han superat un càncer amb els de la resta de la població.

L’aprovació d’aquesta llei compleix amb la recomanació del Parlament Europeu d’adoptar d’aquesta mesura abans del 2025. Així, Espanya s’equipara a altres països de la Unió Europea com França, Luxemburg, Països Baixos, Bèlgica o Portugal. Cal destacar que en el cas d’Espanya, el període en el qual comença el dret a l’oblit oncològic són al cap de 5 anys de la remissió total de la malaltia, a diferència de la majoria dels països europeus, el període dels quals és de 10 anys.

Ara el repte que tenen les entitats contra el càncer és que s’aprovi, com més aviat millor a la pròxima legislatura, la Llei per a la millora de la protecció social i laboral de les persones a qui els hagués estat diagnosticada una malaltia greu o carcinoma. Aquesta iniciativa legislativa és essencial també per seguir avançant en la protecció social i laboral de les persones amb càncer i les seves famílies. L’alta inversió en recerca en l'àmbit oncològic ha permès millorar els tractaments i les taxes de supervivència i, per aquest canvi de paradigma, cada cop són més les persones que superen o cronifiquen la malaltia i cal vetllar pels seus drets.

Dreta
Temàtica
Banner

Destacats