Barcelona amplia a 9M € la contractació reservada a entitats socials

Oriol Illa reclama que aquesta pràctica s'estengui a tots els ajuntaments

Content
Esquerra

L’Ajuntament s’ha compromès a destinar aquest any un mínim de 9 milions d’euros a la contractació amb reserva social, en el marc de la qual l’Administració local contracta amb centres especials de treball, empreses d’inserció social i altres entitats sense ànim de lucre.

Un decret d’alcaldia firmat el 23 de març fixa la quantitat mínima que l’Ajuntament destinarà a contractar amb centres especials de treball, empreses d’inserció i entitats sense ànim de lucre que treballen amb persones en risc d’exclusió o que tenen dificultats especials per integrar-se laboralment o socialment. L’any passat la contractació pública responsable va tenir una dotació pressupostària de 8,5 milions d’euros.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, que ha presentat la nova mesura, ha posat en relleu la importància que té per a la ciutat, ja que permetrà una contractació pública més plural i que diversos tipus d’empreses puguin accedir als contractes amb l’administració local. D’aquesta manera s’impulsarà el teixit productiu, es concedirà un pes més gran a les petites i mitjanes empreses i es promourà l’economia social. Pisarello ha reclamat canvis en la normativa estatal sobre contractació pública per tal que incorpori referències explícites a la contractació social i faciliti que les petites i mitjanes empreses puguin optar als contractes públics.

En declaracions als mitjans de comunicació, el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, també confia que iniciatives com aquestes s'estenguin a altres administracions. Illa diu que "és una bona notícia" que l'Ajuntament augmenti la xifra mínima per a la contractació social, però assegura que "estem lluny" del que l'entitat voldria i en aquest sentit, esperen que incrementi més.

En una mesura pionera a l’Estat espanyol, el Govern municipal va presentar a finals del 2016 la Guia de contractació pública social, un instrument per impulsar una contractació pública socialment responsable, que incorpori objectius de millora de les condicions laborals, de justícia social, respecte pel medi ambient i igualtat de gènere. Per consolidar aquest model i donar-li més força legal, el Govern municipal vol fixar-lo com a norma a través d’un decret d’alcaldia.

Dreta