Connectant el Tercer Sector amb els ODS

En el pròxim congrés del Tercer Sector, la Taula fa una aposta per l'assoliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030. Les entitats socials tenen un paper actiu i essencial per integrar aquests ODS en la seva gestió i per contribuir a aconseguir un desenvolupament sostenible social, econòmic i medi ambientalment. L'assoliment d'aquestes fites -que inclouen accions de lluita contra la pobresa, reducció de les desigualtats i disminució de l'impacte ambiental- només serà possible amb la implicació de tots els agents clau, inclòs el sector social, i amb el treball en xarxa. El 15 i 16 de juny hi haurà l'oportunitat de fer-ho realitat.

Content
Esquerra
A la Taula ja hem posat fil a l’agulla a un nou congrés del tercer sector i en aquesta edició hem decidit fer una aposta de futur, per a un desenvolupament social, econòmic i ambiental sostenible. Precisament “Per a un futur més sostenible. El paper del Tercer Sector en els ODS” és el títol del 7è Congrés que vol oferir eines a les entitats socials perquè siguin agents actius en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (d’abast mundial, integrals i multidimensionals marcats per les Nacions Unides) i en la consecució del full de ruta que els ha de fer realitat, l’Agenda 2030. Entre aquestes fites hi ha tres de clares: l’erradicació de la pobresa, la reducció de les desigualtats i la disminució de l’impacte medi ambiental.
 
Fa poc a la premsa, Fundesplai resumia molt bé la contribució del sector social als ODS: “les entitats socials aporten mans, cor i ulls per impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible”. Les mans perquè duen a terme programes i projectes amb impacte social que milloren la vida de les persones. El cor perquè són motor de solucions per a cadascun dels territoris on estan arrelades. I els ulls perquè amb la tasca d’incidència i denúncia ajuden a alinear els ODS amb les accions que han de desenvolupar els poders públics. 
 
Moltes entitats socials (més de les que pensem) ja enfoquen la seva acció de transformació social cap a aquests reptes. Algunes de forma conscient, adaptant els seus plans d’actuació a aquestes fites, i d’altres sense ni tan sols saber que els estan aplicant. El congrés pretén fer visible aquesta tasca, ajudar les entitats a aplicar els ODS en el seu dia a dia (inspirant-les tant en l’àmbit teòric com formant-les en la part pràctica) i impulsar aliances entre agents clau (administracions, sector social, empresarial, etc.) per establir connexions entre ells i promoure el treball en xarxa. 
 
El compromís de la Taula amb els ODS arrenca amb el congrés i també amb la signatura de l’Acord Nacional per a l’Agenda 2030. Esperem que sigui un inici que ens condueixi a un horitzó compartit, un món més just, igualitari i sostenible, i el sector social no pot perdre pistonada.