Construir un futur millor

Després d’aquests tres mesos, ara toca construir. Sense oblidar que no volem tornar a la situació d’abans, que és sinònim de pobresa i exclusió, i que l’escenari que ha obert la COVID-19 és una oportunitat per construir un futur millor, més inclusiu, just i equitatiu.

Content
Esquerra
La pandèmia ha posat en evidència diverses qüestions. Una, que les polítiques socials ‘de pedaços’ han evidenciat la precarietat d’uns serveis socials afeblits per les retallades salvatges dels últims anys. Dos, que la crisi social generada per la pandèmia referma que l’única sortida és la garantia dels drets socials perquè les persones en situació de major vulnerabilitat puguin tenir una vida digna i autònoma. Tres, que les entitats socials han tornat a demostrar el seu compromís amb la societat i les persones i que, indiscutiblement, són i fan un servei públic que no s’ha aturat durant l’estat d’alarma. Quatre, que tot això ha estat possible gràcies, una vegada més, als i les professionals del Tercer Sector que, igual que els sanitaris, s’hi han deixat la pell, tot i no haver rebut el reconeixement que es mereixen. I cinc, que la força del voluntariat ha estat indispensable per fer front a l’emergència
 
La Taula tampoc ha tancat durant aquests mesos i ha treballat per fer visible l’impacte social del virus en les persones més vulnerables, com ho demostra el nou projecte #reflexionsdefutur i totes les demandes que hem fet públiques a través dels mitjans de comunicació, i per fer incidència en les Administracions per garantir drets tan essencials com l’alimentació i l’habitatge. En els tres mesos d’emergència, les entitats federades que han actuat per cobrir necessitats bàsiques han atès més de 640.000 persones i s’han multiplicat per 3 les demandes d’ajuda per a l’alimentació i per 2 les d’habitatge. En paral·lel, la Taula ha treballat per resoldre les dificultats amb les quals s’han trobat les entitats socials, tenint en compte que, durant bona part de la pandèmia, no han disposat dels equips de protecció individual, ni del material de seguretat i protecció ni dels tests de detecció del virus, el que ha tensat enormement les plantilles. Per això, la Taula ha posat en marxa la plataforma de professionals, espai de connexió entre les demandes de les entitats i les ofertes de professionals.
 
Tenim clar que la sortida a la crisi ha de ser diferent de la del 2008 i que aquest cop tothom ha de superar les conseqüències del coronavirus. No es poden tornar a repetir els mateixos errors i, el més important, aquesta vegada cal aplicar canvis profunds i estructurals. La Taula del Tercer Sector té la seva pròpia recepta per superar els estralls de la pandèmia en forma de ‘16 mesures de transformació social per fer front a la crisi social generada per la COVID-19, propostes que estem defensant en els diferents espais de reconstrucció com la CORECO del Pla de Recuperació Econòmica i Protecció Social del Govern de la Generalitat de Catalunya, el Pacte per Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona i la Taula d’Emergència Social del Síndic de Greuges. Seguim al peu del canó, com totes vosaltres.
 
Dreta