Dincat vol mesures de xoc per a les entitats de la discapacitat intel·lectual

Trasllada a les administracions que tinguin en compte la fràgil situació econòmica.

Content
Esquerra
Les entitats que presten serveis bàsics d’atenció a les persones estan gestionant de manera responsable aquestes mesures excepcionals i assumeixen el compromís de garantir l’assistència i el suport a totes les persones i a les seves famílies. En aquest sentit, des de Dincat es vol fer una crida a la calma i al seguiment de les mesures establertes i a la imprescindible col·laboració entre el sector i les administracions per fer front el moment excepcional que estem vivint. 
 
La federació ja ha fet arribar al Departament de Treball Afers Socials i Famílies les principals preocupacions per gestionar adequadament les mesures per evitar la propagació del virus i, a la vegada, continuar garantint els serveis assistencials i de suport en la mesura que sigui possible. A més, ha traslladat al Govern de la Generalitat la necessitat d’establir un pla de xoc davant les repercussions econòmiques i financeres que la pandèmia del COVID-19 provoca i provocarà en l’activat assistencial i econòmica del país amb l’objectiu d’evitar que els impactes hagi de ser suportats en exclusiva per les entitats socials i preservant la capacitat del sector social de continuar garantint l’atenció a totes les persones. 
 
En aquest sentit, cal destacar que s’ha plantejat el compromís del Departament d’un primer paquet de mesures com: 
 
- Mantenir la facturació dels serveis assistencials, fins i tot d’aquells que tanquin.  
- La necessitat de flexibilitzar el terminis d’execució i condicions de justificació dels projectes vinculats a subvencions com l’IRPF i la COSPE. 
- Que el Departament qui pugui assumir la despesa associada a la compra de material i que aquesta pugui ser refacturada. 
 
 
També s’ha demanat la creació d’un fons per a entitats en situació de crisi derivades de despeses addicionals ocasionades per les mesures de contenció o per la pèrdua d’activitat econòmica, tant en el CETs i altres activitats com el lleure inclusiu. 
 
En l’àmbit concret dels Centres Especials de Treball, Dincat demana:  
 
- Finançament del complement del 25% del salari en cas d'IT per coronavirus o quarantena. 
- Per als CET que tanquin o cessin activitat de manera obligada, elevar transitòriament la subvenció de l’SMI per a cada treballador/a amb discapacitat d'especials dificultats d'inserció al 75%. 
- Agilitzar els pagaments pendents  de la subvenció de manteniment de l'ocupació. 
- Facilitar l’accés a vies obertes de liquidat amb condicions favorable. 
 
Així mateix, Dincat recorda, com ho fa el COCARMI, que cal garantir l’aplicació de mesures d'accessibilitat, especialment pel que fa als continguts informatius de les autoritats públiques. Per exemple, amb l'edició de materials en lectura fàcil i llenguatge entenedor, subtitulant vídeos així com garantint la interpretació en llengua de signes de les rodes de premsa emeses en directe.