"El dret a l'habitatge està en joc"

Es mostra preocupada per les múltiples lleis i mesures sobre el dret a l’habitatge i l’energia que estan a l’aire i reclama “rapidesa i responsabilitat” a les administracions i als partits polítics perquè el blindin.

Content
Esquerra

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya es mostra preocupada pel moment de “bloqueig” que hi ha en relació amb el dret a l’habitatge i l’energia i adverteix que aquest dret “està en joc” perquè depèn de les decisions polítiques que es prenguin en les pròximes setmanes. Enmig de la greu crisi social derivada de la Covid-19, la pitjor de les últimes dècades, hi ha nombroses lleis i mesures que segueixen a l’aire, sense concretar-se. 

La nova llei estatal d’habitatge està aturada; la llei catalana que regula els preus del lloguer està recorreguda al Tribunal Constitucional i podria ser impugnada pel propi govern espanyol; s’acaba de registrar al Parlament de Catalunya una proposició de llei per frenar els desnonaments; la suspensió de desnonaments de famílies vulnerables i la moratòria del pagament de la hipoteca i el lloguer acaba el 9 d’agost i encara no s’ha ampliat el conveni que regula la pobresa energètica, tot enmig d’una crisi social sense precedents.

És per això que la Taula del Tercer Sector Social reclama “rapidesa i responsabilitat” a les administracions i als partits polítics perquè desbloquegin amb urgència aquestes qüestions clau i perquè blindin aquest dret. “Les seves decisions determinaran clarament si es fa un pas endavant, o enrere, en la garantia d’aquest dret fonamental. És a les seves mans el futur de milers de ciutadans i ciutadanes que tenen gravíssimes dificultats per accedir a un habitatge digne i assequible i per pagar les factures energètiques” assegura la Taula que afegeix: “Necessitem canviar les regles del joc i comptar amb una llei estatal que reguli el dret a l’habitatge perquè ara estem lligades de mans i peus. L’Estat és qui té les competències en habitatge, però ho manté tot bloquejat. Ni Europa, ni les comunitats autònomes ni els municipis poden fer gaire més sense aquest marc legal”.

Mentrestant les situacions de vulnerabilitat creixen: augmenten els desnonaments i s’incrementa el risc d’impagaments per la pujada del preu de la llum.

Dreta