El DTASF i l'AESCAT consensuen un document de bases per a la Llei d'Economia Social i Solidària

L’acord ha de fructificar en una llei que reconegui i promogui aquest model econòmic. 

Content
Esquerra
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i el president de l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT), Guillem Llorens, han presentat un document de bases consensuat per impulsar la Llei d’Economia Social i Solidària. La Taula forma part de l'AESCAT. Tant el Departament com el sector entenen que els objectius de la futura Llei d’ESS han de ser reconèixer i promoure l’economia social i solidària com a part integrant d’una economia plural a Catalunya, amb la voluntat d’avançar cap a la democratització econòmica, i contribuir-ne a la consolidació i el creixement qualitatiu i quantitatiu. Per això, els objectius de la llei que marca el document de bases són establir un marc jurídic de l’economia social i solidària; fomentar i promocionar aquest model econòmic, i l’assoliment del seu reconeixement i representativitat institucional.
 
El Homrani ha reivindicat el text de bases i la futura llei perquè “es tracta d’un projecte de molta transformació, de mirada llarga del model de país i de comunitat que volem construir”. I Llorens ha remarcat que "l'economia social i solidària posa les persones i la vida al centre. Aquesta llei ha de fer visible qui som i quin model d'empresa volem posar en joc".
 
Sobre el procés de tramitació de la futura llei, que ja serà en la pròxima legislatura, El Homrani ha explicat que ara toca “redactar la llei de manera consensuada, com s’ha treballat fins ara, i desplegar-la. Per això ens hem trobat ja amb els grups parlamentaris”. “Si el sector de l’economia social i solidària ha fet aquest exercici de treball i consens des de mirades molt diverses, des de l’àmbit polític també ho hem de poder fer. Cal que aquesta llei tiri endavant sense desdibuixar el document de bases”, ha afegit.
 
El document de bases estableix que la Llei d’ESS ha de tenir una voluntat transformadora per la qual cosa ha de ser inclusiva, social, flexible, entre altres característiques. En concret, ha de ser inclusiva, que respecta la singularitat de les diferents formes jurídiques i empresarials; social, que prioritza les persones i la vida; transformadora, que permet avançar cap a un sistema econòmic sostenible, plural, democràtic, solidari, equitatiu i feminista; flexible, que té una mirada oberta a reconèixer noves realitats socials i comunitàries; i alineada amb les diverses propostes legislatives que s’impulsen en l’àmbit europeu.
 
D’aquesta manera, amb el document de bases de la Llei d’ESS es vol avançar cap a un model català d’economia plural. En un moment en què l’economia està exclusivament subordinada a la lògica dels beneficis controlats per les grans corporacions, les organitzacions de l’economia social i solidària han contribuït a construir un tipus de globalització relacionada amb les persones i les comunitats.
 
Dreta
Banner

Destacats