El Govern convoca d'urgència el Tercer Sector per la crisi migratòria

S'acorda crear un mecanisme de coordinació diari per abordar la situació dels infants i adolescents migrants.

Content
Esquerra
Convocats per l'executiu català, la Taula del Tercer Sector i La Confederació s'han reunit amb el Govern per analitzar la situació actual dels infants i adolescents migrants sense referents familiars que arriben a Catalunya.
 
A la trobada, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, hi han assistit el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; el conseller d'Interior, Miquel Buch; la consellera de Justícia, Ester Capella; la presidenta de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina; la vicepresidenta de la Taula, Sònia Fuertes; el president de la Confederació Empresarial del Tercer Sector, Joan Segarra, i Joan Muntaner, representant també de la junta de La Confederació. A la reunió, s'ha acordat crear un mecanisme de coordinació diari entre el Govern i el Tercer Sector per fer-ne un seguiment diari i coordinar l'abordatge de l'acollida dels menors. 
 
En els pròxims dies es convocarà la Taula d’atenció integral dels menors sense referents familiars, que coordina l’acció i les polítiques del Govern en aquesta matèria, i que està formada per representants de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació Catalana de Municipis, col·legis professionals i entitats del sector social sector. La creació d’aquesta taula va ser una de les últimes iniciatives impulsades per la consellera Dolors Bassa. 
 
El nombre d’arribades d’aquest 2018 és de 1.944 menors només en els primers vuit mesos de l’any (fins al 31 d’agost), i es preveu que, en tancar l’any, se superi la xifra de 3.000 d’infants i adolescents migrants sense referents familiars ni adults. En tot l’any 2016 en van arribar 689 i, durant tot el 2017, 1489. 
 
Per donar resposta a aquestes necessitats, des del juny de l'any passat fins a l’agost de 2018 s'han posat en funcionament un total de 1.787 places d'acollida en més d’un centenar de centres repartits a més de 30 municipis d’arreu de Catalunya. 
 
D'altra banda, el Govern ha reconegut i ha agraït l'esforç que estan realitzant les entitats socials per donar resposta a aquesta emergència social de país i els representants del Tercer Sector han refermat el compromís del sector social de treballar conjuntament per garantir les màximes condicions de dignitat en l'atenció, l'acompanyament i els suports que necessiten els infants i joves migrants.