El Govern prepara un Decret Llei per regular el preu dels lloguers

Els increments abusius a algunes ciutats s’estan convertint en una nova barrera al dret a l’habitatge

Content
Esquerra

El Departament de Governació vol regular els increments abusius dels preus dels lloguers que s'estan registrant a determinades ciutats com és el cas de Barcelona i per això de forma immediata, en un termini d'uns dos mesos, vol aprovar un decret llei que implanti un índex de preus de referència de lloguers, sense esperar la futura llei catalana d'arrendaments urbans, segons ha explicat la consellera de Governació, Meritxell Borràs.

Aquest índex constarà en tots els contractes de lloguer que es signin en el cas que el preu del lloguer superi el valor que estableixi l'índex, segons ha assegurat Borràs.

Els propietaris hauran de fer constar obligatòriament en el contracte de lloguer si el preu del lloguer està per sobre de l'índex de referència aprovat pel Govern i que serà públic a través del portal del Departament de Governació.

En el decret llei que estableixi la creació d'aquest índex, el Govern demanarà als ajuntaments catalans que encareixin la quota de l'IBI per a aquells propietaris que no s'ajustin en els seus contractes de lloguer a l'índex de referència, i que apliquin bonificacions als que sí el segueixin. També convidarà al govern espanyol que estableixi incentius en l'IRPF i en l'Impost de Societats per aquells propietaris que tinguin en compte aquest índex.

En un article d’opinió a Nació Digital, el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa va advertir que “la proposta de limitar el lloguer es planteja, doncs, com una mesura reactiva, a posteriori, que pot provocar efectes no desitjats i sobre els quals caldria una posició clara abans de fer prosperar la iniciativa –com per exemple els efectes en l’economia submergida, la inflació de preus o la més que probable limitació de l’oferta privada-“.

Dreta