Els Centres Especials de Treball busquen solucions per la pujada del salari mínim

Es poden perdre molts llocs de treball si no s’acompanya d’un augment de les subvencions públiques.

Content
Esquerra

L'entrada en vigor de l'increment del 8% del salari mínim interprofessional (SMI), que passa de 655,20 a 707,7 euros mensuals, posa en perill la viabilitat dels centres especials de treball.

“Es pot donar la paradoxa que una bona notícia s'acabi convertint en una molt mala notícia. Si no s'acompanya de recursos públics, pot acabar generant la pèrdua de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual ”, alerta Rosa Cadenas, presidenta de Dincat.

L’augment de l'SMI és la gota que ha fet vessar el got per a Dincat i AEES Dincat. Les associacions lamenten que la inclusió laboral de les persones discapacitades rep “dotacions insuficients”.

Concretament, vinculen la situació precària del sector amb el bloqueig de subvencions per a noves persones treballadores amb discapacitat als Centres Especials de Treball i als retards en els pagaments de les administracions.

La desitjable millora de les condicions salarials pot acabar generant pèrdua de llocs de treball de persones amb discapacitat amb especials dificultats si les Administracions Públiques no destinen més recursos a la inclusió laboral d’aquestes persones.

Les greus retallades sofertes des de 2011 han generat una situació econòmica precària que impossibilita a les entitats fer front a aquesta nova despesa i a més cal destacar que els recursos provinents de l’estat espanyol són insuficients, ja que han passat de 55 milions d’euros el 2011 a 33 milions d’euros el 2016.

L’augment del SMI s’emmarca en un context de retallades que han deixat moltes entitats en una situació econòmica precària. Des de l’any 2011 les dotacions pressupostàries per cobrir les subvencions als treballadors dels CET són insuficients. A més, s’ha bloquejat l’accés a les subvencions per a nous treballadors amb discapacitat als CET, mesura coneguda com a “topall”, i s’ha eliminat la subvenció per creació de llocs de treball. A tot això es suma una situació financera crítica de moltes entitats pels retards en els pagaments de les Administracions.

Dreta