Espanya només acull un 10% dels refugiats a què s’havia compromès

Se situa a la cua dels Estats de la UE en el compliment de les quotes d’acollida

Content
Esquerra
el Govern espanyol ha certificat l'incompliment del seu compromís d'acollir una quota de refugiats acordat per la Comissió Europea el 26 de setembre del 2015. Aquest compromís el van adquirir 24 estats, que en general no han complert les expectatives, encara que la majoria ho han fet bastant més que l'Executiu del PP. Només un 13,7% dels estrangers que havien de ser acollits ho han sigut en aquests dos anys. I el termini s'acaba aquest dimarts.
 
En termes associats a un esport que tant agrada al president Mariano Rajoy, el futbol, Espanya ha quedat en llocs de promoció o fins i tot descens: dels 24, és el 17è estat que menys percentatge de compliment d'acollida presenta. La veritat és que la resposta global de la Unió Europea (UE) ha sigut escassa i decebedora: la mitjana d'acollida total és d'un 35% del previst, però el cas espanyol és significatiu: només queden al darrere en la llista negra, en ordre ascendent de l'últim al 18è, Hongria i Polònia, que es van negar a rebre un sol dels refugiats; la República Txeca i Àustria, que no han arribat ni a l'1% de compliment; Bulgària, amb un 1,77%, i Croàcia, amb un 8,06%.
 
Espanya es va comprometre a acollir 17.337 persones i només n'han arribat 1.982, un 11,4%. El gruix dels que s'havien de desplaçar a diferents localitats espanyoles eren migrants que eren a Itàlia i Grècia i que havien de ser reassignats. Altres, procedents del Líban, Jordània i Turquia, havien de ser reassentats.
 
No en tots els casos hi havia la mateixa obligació per part de l'Estat espanyol. Estava obligat legalment a acollir 9.322 persones, provinents d'Itàlia i Grècia. D'aquest grup, només 1.279 han completat el viatge, i d'aquí surt el percentatge de compliment del que es va acordar: només un 13,7% són aquí. Espanya també havia de distribuir per les seves ciutats 6.565 refugiats més, però en aquest cas no hi va haver assignació per part de la Comissió Europea dels seus punts d'origen, i per tant no es va concretar i aquesta xifra es va quedar en un paper: no n'ha arribat cap.
Dreta