Govern, Administracions locals i 3r Sector acorden un conveni per a les subministradores

El text recull que les empreses elèctriques i de gas han d’assumir el deute acumulat fins a la signatura del conveni.

Content
Esquerra
És un pas endavant per garantir els drets energètics de les persones més vulnerables. Celebrem la proposta de conveni, però cal continuar treballant per assegurar que totes les persones tenen accés a un dret que és bàsic per a la seva dignitat. No podem menystenir que aquest és un fenomen greu que afecta gairebé un 10% dels catalans i catalanes” ha assegurat Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector i un dels agents que forma part de l’acord aconseguit entre la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’Aliança contra la Pobresa Energètica. La Taula valora molt positivament el consens aconseguit en la proposta i que s’hagi pogut acordar una resposta conjunta i coordinada. “Reclamàvem una resposta de país unitària i estem anant en aquesta direcció, però ara no podem afluixar” ha remarcat Francina Alsina. La Taula també posa en valor la continuïtat del grup de treball, iniciat per a construir aquesta resposta conjunta, amb l'objectiu de treballant en una resposta integral a la problemàtica de la pobresa energètica i garantir el dret a l’energia a tothom, sobretot a les persones més vulnerables. 
 
D’altra banda, la presidenta de la Taula llança un missatge clar a les empreses subministradores i, en concret, a Endesa. “Endesa té una oportunitat per seure i negociar. Ja no hi ha més excuses per no fer-ho” afirma Alsina que recorda que des de la Taula sempre s’ha defensat la condonació del deute de les famílies més vulnerables. “Són empreses que tenen beneficis nets multimilionaris i els drets de la ciutadania, especialment els col·lectius més vulnerables, estan per davant dels guanys i dels interessos econòmics privats”.  
 
Com recull el text, la Taula insisteix que han de ser les empreses elèctriques i de gas les que han d’assumir el deute acumulat fins a la signatura del conveni i recorda que el marc normatiu d’obligat compliment és el de la llei 24/2015 que és molt clara en la protecció a les famílies en situació de vulnerabilitat energètica. “Aquest és el nostre marc i cal que sigui respectat per tothom” afegeix la presidenta.