Guillem Llorens i Gemma Garcia, nova presidència de la Federació de Cooperatives de Treball

"Cooperativitzar la Federació, cooperativitzar la societat"

Content
Esquerra
 
1. Vostès enceten aquesta nova etapa amb una presidència compartida, què significa això per al dia a dia i el funcionament de la Federació?
 
La veritat és que cap dels dos tenia una voluntat individual i personal de liderar la Federació, sinó que ens sentíem part d’una proposta de canvi a nivell d’organització i ha estat un acte de responsabilitat col·lectiva el que ens ha portat a assumir el càrrec. Creiem que hi ha un lideratge compartit, no només a la copresidència, sinó per part de totes les cooperatives que han participat al procés de reflexió que ens ha dut aquí, tant de les que formen el Consell Rector com de les que s’hi han quedat fora. Com que no hem modificat estatuts de la FCTC, formalment tenim president i vicepresidenta, però el funcionament serà de colideratge, a través de tots els càrrecs.
 
2. Quins són els reptes que es marquen per a aquest mandat?
 
El missatge que ens ha portat fins aquí, i que ho engloba tot, és “cooperativitzar la Federació, cooperativitzar la societat”. Això vol dir obrir la Federació a tothom ben aviat, fins on la gent s’hi vulgui involucrar i generar els processos de comunicació interna i externa necessaris perquè tot això flueixi de la millor manera. Un cop la Federació estigui molt, molt participada, obrirem les vies a generar una visibilitat alta. En aquest sentit la Sectorial d’Iniciativa Social té un paper fonamental i és un eix clau en l’estratègia de la Federació per participar i implicar-se al Tercer Sector.
 
3. I entre aquestes prioritats, la de fomentar la participació com la portaran a terme i quins objectius voldrien aconseguir al respecte?
 
Ens cal obrir la Federació a la participació de les cooperatives federades per tal que la sentin com una entitat que els representa i també al cooperativisme no federat per tal que s’acabi federant i donar més força i volum a la nostra representativitat. Volem que més cooperatives participin en el dia a dia. Si generem canvis de dinàmiques, hi haurà més gent a les nostres activitats. La Federació ja ofereix un ventall molt ampli de propostes. La Sectorial és un dels exemples referents pel que fa a la participació de les cooperatives, tan a nivell intern de Federació, com extern a les estructures federatives i representatives del tercer sector social com la Taula i la Confederació.
 
4. Fer sinergies amb altres agents socials i econòmics,  també és clau per fer créixer i enfortir l’economia social.  Com volen continuar treballant-ho?
 
Per una banda, contribuint a enfortir i liderant Economia Social Catalunya, la plataforma que vam crear l’any passat juntament amb les entitats representatives del mutualisme, el tercer sector i l’economia social. I per l’altra, aprofitant la baula de connexió entre cooperativisme i tercer sector que representen les cooperatives d’iniciativa social agrupades a la Sectorial.  
 
5. Més enllà de la Llei de Cooperatives, que va entrar en vigor ara fa tres anys, quins són els canvis legislatius que consideren que poden tenir impacte en el sector de les cooperatives.
 
Sens dubte i pensant en el sector social, la proposta legislativa que està impulsant la Confederació, en representació del tercer sector social, per una gestió dels serveis públics d’atenció a les persones amb la iniciativa social sense afany de lucre a través de l’acció concertada. Assolir un marc normatiu d’aquestes característiques suposaria reconèixer el paper clau que tenen les cooperatives d’iniciativa social i el conjunt de les entitats socials del país en aquest sector i garantir la qualitat dels serveis i l’ús òptim dels recursos públics.  
 
 
 
Dreta
Banner

Destacats