La Mesa unitària reclama al Govern uns pressupostos en clau social i acorda la creació d’un espai estable de diàleg i negociació

La Mesa s'ha reunit amb el cap del Govern i els consellers d'Economia i de Treball, Afers Socials i Famílies per traslladar-los la situació, crítica i insostenible.

Content
Esquerra
La Mesa unitària en defensa del sector social i d’atenció a les persones de Catalunya, de la qual la Taula és membre, s'ha reunit amb el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, acompanyat del vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Les entitats de la Mesa han reclamat l’activació de polítiques socials i millores substancials en el finançament dels serveis amb l’objectiu de garantir els drets socials de la ciutadania, una atenció de qualitat i unes millors condicions laborals per als treballadors i les treballadores del sector. En definitiva, per assegurar la sostenibilitat dels serveis amb dignitat per als usuaris i els professionals.
 
El Govern ha reconegut la situació crítica que pateix el sector social i s'ha compromès a convocar una nova trobada amb la Mesa unitària en el termini d'un mes per compartir els pressupostos de la Generalitat per al 2020. A banda d'aquesta propera reunió, es crearà un espai estable de diàleg i negociació amb l'objectiu d'abordar els diferents temes que es plantegen en el Manifest fundacional de la Mesa, que reivindica "una aposta decidida per passar del 0,5% del PIB actual al 2% d’inversió mitjana en els diferents països del nostre entorn".
 
El sector social -representat en una Mesa de la qual formen part sindicats, col·legis professionals i organitzacions empresarials i del Tercer Secto-- assumeix que no es poden recuperar 10 anys de polítiques d’austeritat en un sol exercici i per aquest motiu es planteja un full de ruta a dos o tres anys vista, però durant la reunió d'avui amb els màxims representants del Govern català no ha renunciat a reclamar que els pressupostos 2020 suposin ja un punt d’inflexió i incorporin algunes de les  demandes formulades. Cal recordar que es parla d'infrafinançament crònic i de 'dècada perduda' perquè les tarifes que la Generalitat paga a les entitats i empreses del sector social han estat congelades durant 10 anys, i que les condicions laborals dels treballadors i treballadores no estan equiparades amb les de la gestió directa, de manera que no es compleix el principi d''a igual feina, igual salari' malgrat tractar-se en tots els casos de serveis públics.
 
Entre les reclamacions de la Mesa unitària s'inclou actualitzar l’IRSC i desplegar iniciatives com la Llei de Dependència, la Renda Garantida de Ciutadania, el Pacte Nacional per la Interculturalitat, l'Agència Catalana de Protecció Social i la Llei de drets i oportunitats en la infància i l’adolescència. Així mateix, el sector demana un impuls a les mesures per facilitar l'accés a l'habitatge, millorar el suport a les famílies i erradicar la violència masclista.
Dreta
Banner

Destacats