La protecció social i laboral de les persones amb càncer

La Federació d'Entitats contra el Càncer demana que s'accelerin els tràmits de la proposició de llei que ha de garantir la protecció social i laboral de les persones que han superat o cronificat la malaltia.

Content
Esquerra

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, la FECEC - Junts contra el Càncer reclama que es garanteixi la protecció social i laboral de les persones que han superat o cronificat la malaltia. Just quan les darreres xifres del càncer a Espanya marquen un canvi de paradigma cap a la superació o cronificació de la malaltia, el que fa molt important i necessari garantir la igualtat de drets de les persones després del càncer. La previsió és que a tot l'Estat es registrin 279.260 casos nous de càncer durant el 2023, enfront dels 280.100 del 2022, segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM).

La federació demana al Congrés dels Diputats que acceleri els tràmits de la proposició de llei que ha d'assegurar aquesta protecció perquè sigui una realitat abans que acabi la legislatura. La proposició de Llei, aprovada al Senat el maig passat, continua en tràmit a la cambra baixa. La FECEC havia presentat diverses esmenes, entre les quals: una reincorporació progressiva a la feina que no suposi una reducció salarial, fet que afectaria greument les persones més vulnerables; la reserva del lloc de treball durant 4 anys per a les persones en situació d'incapacitat i que no se suspengui la relació laboral durant aquest període de reserva perquè compti a efectes d’antiguitat, i la dotació de recursos a les empreses per assegurar una millor reincorporació a les persones afectades de càncer o per a la contractació de persones que han superat la malaltia. A més, se suggereix que s'afegeixi un punt per garantir que les persones que es reincorporen al feina no tinguin supeditades les seves necessitats de visites mèdiques a allò que estableix l'estatut dels treballadors.

El 1r Baròmetre 'Càncer i Feina' de la FECEC (Federació d'Entitats contra el Càncer) reflecteix que un 47% de les persones treballadores pensen que les empreses donen poc o cap suport a les seves persones treballadores diagnosticades de càncer. De fet, la percepció de les persones diagnosticades de càncer és que el suport en l’àmbit laboral recau principalment en els companys i companyes. En aquest sentit, sis de cada deu persones treballadores reclama a les empreses un pla de suport per a les persones afectades per aquesta malaltia i el 76% demana més implicació en la divulgació del càncer en l’entorn laboral.

Dreta
Temàtica
Banner

Destacats