La Taula denuncia que el govern espanyol incompleix amb l’increment previst de l’IRPF

Dels 45 milions d'euros que pertoquen a Catalunya, se'n rebran 31. 

Content
Esquerra
La Taula del Tercer Sector denuncia que el govern espanyol ha incomplert amb l’increment previst de l’IRPF per a Catalunya, una decisió que té un efecte directe en el finançament de les entitats socials catalanes que reben ajuts pel 0,7% de l’IRPF.  
 
L’executiu central ha decidit no complir amb la proposta validada amb les Comunitats Autònomes a la Comissió Delegada de Benestar Social i Serveis Socials, que preveia una aportació extra d’1,6 milions d’euros provinents de l’augment de la recaptació total a Espanya. La Generalitat de Catalunya rebrà 31.154.246 euros, la mateixa xifra que en l’exercici anterior del 2016. Per tant, la previsió és que dels 45 milions que Catalunya recapta per a programes del Tercer Sector Social, en rebi només 31 milions d’euros. A través de la casella de finalitats socials de la declaració de la renda, Catalunya recapta un total de 70 milions d’euros però, segons una normativa estatal, una part d’aquests recursos se’ls queda el propi Estat per a altres programes de cooperació internacional i medi ambient. 
 
“Rebutgem la decisió del govern espanyol, presa per sorpresa i unilateralment, perquè no és cert que Catalunya estigui sobrefinançada per l’IRPF. Aquí, es recapta el 23,4% de l’IRPF a través de la casella de finalitats socials i es rep el 15,4%, 8 punts de diferència. Volem que es respecti el compromís i la confiança que la ciutadania té amb les entitats socials catalanes, un Tercer Sector Social fort, actiu i de servei públic que ofereix suport a 1,5 milions de persones en situació de vulnerabilitat” ha defensat la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina. A banda de l’1,5 milions de persones ateses, les entitats socials de la Taula del Tercer Sector compten amb 87.000 persones treballadores, 367.000 persones voluntàries, 559.0000 socis i 563.000 donants  i representen l’1,3% del PIB català. 
 

Les entitats socials, les grans perjudicades

La Taula d’entitats del Tercer Sector lamenta la decisió i alerta que aquest finançament addicional hauria estat molt útil perquè Catalunya tingués més capacitat financera i per reforçar projectes i programes destinats a fer front a urgències socials, com l’emergència migratòria, el sensellarisme i les polítiques socials d’atenció a la infància i a la gent gran, els dos col·lectius on la pobresa es cronifica, segons les últimes dades de pobresa i exclusió social de l’IDESCAT.

A més, aquesta modificació afegeix un altre problema per a les entitats socials que és el retard en la convocatòria d’ajudes de l’IRPF. La raó és que el nou model de repartiment pot comportar modificacions pressupostàries que han de ser portades al Consell de Ministres, prèvies a l’aprovació definitiva del Consell Territorial de Serveis Socials que podria tenir lloc a finals d’aquest mes de juliol o, fins i tot, a l’agost.  

La Taula del Tercer Sector ha demanat una reunió amb la ministra de Sanitat, Consum i Afers Socials, Carmen Montón, per treballar uns criteris de repartiment de l’IRPF més equitatius i proporcionals. A més, la Taula insta al Govern a arribar a una entesa amb l’Estat per assegurar els recursos que les entitats socials catalanes necessiten per atendre a persones en situació de vulnerabilitat. “Actualment, cap dels criteris de repartiment dels recursos de l’IRPF respecta el seu esperit. No es té en compte ni el pes del Tercer Sector, ni la complexitat social ni la decisió de la ciutadania de marcar la casella de finalitats socials, per exemple” afegeix la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina.