La Taula insta a l’estabilitat i a aprovar pressupostos 100% socials

La màxima prioritat és combatre la pobresa i les desigualtats, a més de millorar les polítiques d'habitatge, l'ocupació i les polítiques migratòries i de persones amb discapacitat.

Content
Esquerra
La Taula del Tercer Sector espera que amb la presa de possessió del nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’iniciï una etapa d’estabilitat política molt necessària per fer front a reptes socials que requereixen respostes urgents i eficaces. En aquest sentit, la Taula confia que, amb molta celeritat, es puguin aprovar uns nous pressupostos que posin el focus en les necessitats reals de les persones, sobretot les més vulnerables, i que aquests pressupostos 100% socials es compleixin i no quedin en paper mullat
 
Pel que fa als reptes socials, la Taula recorda que la prioritat principal del nou executiu central ha de ser la lluita contra la pobresa i la reducció de les desigualtats. La taxa de risc de pobresa és de més del 25% a l’Estat (INE, 2019) i a Catalunya és de més del 20% (IDESCAT, 2019), una pobresa que és crònica i estructural i que necessita la posada en marxa de l’Estratègia estatal de Lluita contra la pobresa. La reducció de la bretxa de desigualtat també ha de ser un objectiu, tenint en compte que Espanya és el 4t país de la Unió Europea amb més desigualtats i on la distància entre persones riques i pobresa més ha augmentat (Informe Oxfam Intermón, 2019). 
 
Altres reptes socials són el desenvolupament de polítiques d’habitatge valentes que facin front a la situació d’emergència habitacional que vivim, com la regulació del preu del lloguer o més competències als territoris perquè es puguin portar a terme mesures que evitin l’exclusió residencial. 
 
També és una prioritat la millora de la qualitat i l’estabilitat de l’ocupació per fer front a un fenomen com el dels treballadors i treballadores pobres, que a Catalunya afecta a gairebé mig milió de persones, i és imprescindible la millora de les polítiques migratòries per garantir l’acollida i l’atenció dels joves que han migrat sols, com dotar de més recursos als territoris que gestionen la seva rebuda i atenció, l’agilització dels tràmits documentals per regular la seva situació administrativa o la modificació de la llei d’estrangeria per aconseguir permisos temporals de treball que permetin que aquests joves tinguin oportunitats laborals, competències que són estatals. 
 
Pel que fa a les polítiques per a persones amb discapacitat, el nou executiu ha de prioritzar el compliment de la Convenció de l’ONU, l’eliminació del copagament per garantir la vida independent de les persones amb discapacitat, la reforma de les pensions no contributives per raons d’invalidesa per assegurar uns ingressos mínims i el reforç de mesures de suport a l’ocupació i inserció sociolaboral del col·lectiu, especialment davant dels nous increments del salari mínim interprofessional. 
 
La Taula recorda la disposició del Tercer Sector a ser un aliat clau en el codisseny i el codesenvolupament d’aquestes polítiques socials. 
 
Dreta