Les entitats socials lamenten la falta de concreció del ple de la pobresa i reclamen un canvi de prioritats

La Taula del Tercer Sector demana fer un acord de país contra la pobresa.

Content
Esquerra

Les entitats socials lamenten els resultats "curts" del ple extraordinari del Parlament contra la pobresa. La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras ha valorat en diferents mitjans de comunicació les principals conclusions del Ple i ha tornat a reclamar “un canvi de prioritats del Govern” i un replantejament d’algunes partides i programes dels Pressupostos de la Generalitat per front a la situació actual.

Guiteras ha qualificat el debat d”agredolç” i ha reclamat confia que partits, agents socials, empreses i entitats socials siguin capaces de fer front comú i fer un acord de país contra la pobresa.

La votació final del ple extraordinari sobre la pobresa ha evidenciat la divisió del Parlament. Per una banda, CiU i Esquerra han pactat moltes de les resolucions i, com a resposta, ICV-EUiA no ha volgut sumar-se a cap perquè les considera insuficients.

Un exemple és el gran acord que nacionalistes i republicans buscaven per ampliar el decret per evitar la pobresa energètica durant tot l'any, al qual no s'han sumat PSC ni ICV perquè exigien que hi hagués una partida pressupostària. Els vots de CiU i ERC han servit per aprovar la pròrroga fins a finals d'aquest 2014 de la treva per a les famílies que no poden pagar l'aigua, el llum i el gas, però no s'ha acordat que se'ls perdoni el deute.

En canvi, els dos partits majoritaris han acordat amb els socialistes millorar les beques menjador. D'aquesta manera, tots els infants de famílies en pobresa extrema tindran el 100% d'aquesta ajuda. Fins ara, els consells comarcals i grans ajuntaments havien denunciat que han de cobrir bona part d'aquestes beques perquè es deneguen fins i tot a famílies que compleixen els requisits davant la falta de liquiditat de l'administració.

CiU i ERC, aquest cop amb la CUP, han tirat endavant la resolució perquè les ordenances municipals no criminalitzin la pobresa. També es crearà una finestreta única per tramitar amb més rapidesa les ajudes socials, una mesura que reclamaven les entitats socials.

Una altra de les conclusions insta el govern a continuar amb la reforma d'impostos per distribuir millor la riquesa, però sense la concreció que reclamaven les entitats.