“L’habitatge és un dret humà, no una mercaderia”

Vivim una greu crisi d'emergència habitacional i accedir a un habitatge assequible i adequat s'ha convertit en una missió pràcticament impossible a Barcelona i, per contagi, a altres ciutats de l'àrea metropolitana. Les últimes dades del ministeri de Foment hi posen xifres, a la capital catalana el preu dels pisos ha augmentat un 40% i s'apropa als nivells de quan estava a punt d'esclatar la bombolla immobiliària. La Taula del Tercer Sector forma part del grup promotor de la Iniciativa Ciutadania Europea 'Housing for All' que s'ha marcat una fita ambiciosa: recollir 40.500 signatures a Espanya i 1.000.000 a Europa per exigir als governs europeus mesures que garanteixin aquest dret a l'habitatge.

Content
Esquerra
Aquesta és una de les idees que defensa Karin Zauner, portaveu de la Iniciativa Ciutadana EuropeaHousing for All’, a l’entrevista d’aquest mes al butlletí de la Taula del Tercer Sector. L’habitatge és un dels reptes socials que han d’afrontar els ajuntaments que es constituiran en els pròxims dies, sobretot a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Malgrat ser un dret bàsic, l’accés a un habitatge assequible, digne i adequat s’ha convertit en una “missió impossible” com definia la síndica de Greuges de Barcelona, Mª Assumpció Vilà, en l’anterior butlletí, i com ratifiquen les últimes dades del Ministeri de Foment publicades fa pocs dies. En els últims 5 anys, el preu dels pisos a la capital catalana ha augmentat un 40% i s’acosta als nivells de precrisi, quan estava a punt d’esclatar la bombolla immobiliària. Aquest increment imparable dels preus, sumat a altres factors com la precarietat laboral, la gentrificació, el lloguer turístic i la idea encara fortament arrelada que “la rajola és un valor segur per invertir-hi” estan agreujant la situació d’emergència habitacional a casa nostra. Només cal recordar que el parc d’habitatge social no arriba al 2% quan hauria de ser del 15%, el mínim per garantir la cohesió social
 
Necessitem polítiques públiques d’habitatge adequades i equiparables a les que s’implementen en altres països del nostre entorn per assegurar el dret a l’habitatge. És per això que la Taula del Tercer Sector forma part del grup promotor de la Iniciativa Ciutadana Europea ‘Housing for All’, que reclama als governs de la Unió Europea polítiques públiques que garanteixin aquest dret i que pretén aconseguir unes millors condicions jurídiques i financeres per facilitar l’accés a l’habitatge de tots els i les ciutadanes europees. 
 
L’objectiu de ‘Housing for All’ a Espanya és recollir 40.500 signatures de l’1.000.000 que són necessàries a tot Europa per aconseguir modificar la normativa europea. Aquestes signatures són indispensables perquè l’ICE assoleixi les prioritats marcades: aplicar mesures que creïn un parc d’habitatge social i assequible de lloguer, garantir un lloguer estable i assequible, prioritzar l’habitatge públic de lloguer i col·laborar i finançar entitats socials, cooperatives d’habitatge en cessió d’ús i altres operadors sense ànim de lucre. Com esperona Karin Zauner a l’entrevista de la Taula, “lluitem per això!” i fem realitat aquest repte.
 
Dreta