Més ‘diners de butxaca’ per a persones amb discapacitat a partir de febrer

Primer pas per a la millora del copagament. Les entitats lamenten la lentitud en l’aplicació dels acords signats.

Content
Esquerra

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va anunciar que els increments dels anomenats diners de butxaca per a persones amb discapacitat es faran efectius a partir del mes de febrer.

Bassa ho va dir en el transcurs del primer plenari de famílies format per les entitats Dincat, Ecom i Fepccat. En la trobada hi van participar 300 persones. L’objectiu de la mesura, va dir, és “garantir l’autonomia personal” del col·lectiu al qual va adreçada, que en alguns casos no era possible amb la quantia determinada fins ara. Bassa ha admès que el col·lectiu de la discapacitat ha estat “un dels més castigats per la crisi”.

De la seva banda, les federacions Dincat, Ecom i Fepccat veuen amb satisfacció que, “després de més de dos anys de negociació”, es comenci a fer efectiva “una primera millora” en el copagament, concretament l’aplicació de l’increment dels diners de butxaca. Tot i això han lamentat la “lentitud” en l’aplicació dels acords signats el maig passat però assolits el setembre del 2015. Per això han demanat al Govern una “major celeritat” i l’han instat a abordar els aspectes pendents de l’ordre actual de copagament, així com a revisar el sistema de copagament en si. A més han ressaltat que encara hi ha aspectes no tractats en les negociacions, com ara els costos de menjador, les vetlles o els transports, entre d’altres. També han tornat a qüestionar que el patrimoni s’inclogui en el càlcul del copagament, a la qual cosa, segons les entitats, la consellera ha informat que es crearà un grup de treball conjunt per abordar la qüestió.

A partir d’ara, les noves quanties de diners de butxaca seran 398 euros per a la residència de persones amb discapacitat física (199 anteriorment); 298 per a la residència de persones amb discapacitat intel·lectual en la variant de suport extens i extens amb trastorn de conducta (132 anteriorment); 331 per a la residència de persones amb discapacitat intel·lectual en la variant de suport generalitzat (132 anteriorment), i 398 per a la llar residència de persones amb discapacitat intel·lectual (331 anteriorment).

Dreta