‘Pensar en gran’. Jornada sobre els fons europeus que inverteixen en les persones

L'accés a aquests recursos són una oportunitat per al tercer sector social català.

Content
Esquerra
Pensar en gran i de manera innovadora i transformadora. És la principal conclusió de la jornada sobre els ‘Fons europeus que inverteixen en les persones (2021-2027)’ que han organitzat conjuntament la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, amb la col·laboració també de la Diputació de Barcelona. L'acte ha comptat amb la participació de diverses persones expertes en aquest àmbit i d’entitats socials que han explicat les seves experiències. 
A través de la jornada s’ha evidenciat que, l’accés a aquests recursos europeus de reactivació econòmica postCovid, són una oportunitat per al tercer sector. Segons el pacte al qual van arribar els 27, l’Estat espanyol rebrà uns 140 mil milions d’euros en forma d’ajudes directes i crèdits.
 
De les dues sessions de la jornada també es desprèn que el tercer sector ha de fer un canvi de marc mental perquè estem parlant de projectes amb pressupostos de 10 milions d’euros; que la innovació és clau perquè les solucions a les necessitats socials han de ser diferents de les que s’ha aplicat fins ara, i que la col·laboració i el treball en xarxa entre diferents agents serà imprescindible per accedir als fons europeus (administracions, tercer sector, empreses, universitats, etcètera). A l’hora que les entitats socials vulguin presentar projectes relacionats amb aquests recursos comunitaris, cal tenir en compte que:
 
- Han de ser projectes de gran envergadura, ambiciosos i amb un impacte alt.
- Han de ser projectes en els quals l’impacte sigui fàcilment comprovable i en la línia del que marca Europa. 
- Han de ser projectes grans, però senzills en l’execució perquè es requerirà una alta capacitat de gestió. 
 
A les dues sessions també s'ha fet èmfasi en el fet que la Unió Europea està fent una “inversió històrica” per donar resposta a la crisi social derivada de la pandèmia i que, aquesta vegada, “la solidaritat és dins l’agenda política” comunitària (l’anomenat Pla Marshall postCovid és 7 vegades més gran que l’original, desenvolupat després de la segona guerra mundial). La UE té previst llançar a finals de l’any que ve un pla d’acció específic per a l’economia social i, un altre, per aplicar el Pilar Europeu de Drets Socials. De fet, un 30% dels fons europeus de recuperació es destinaran a desenvolupar projectes i accions socials. 
 
Dreta
Temàtica
Adjunts
Banner

Destacats