Som essencials

Les noves dades de pobresa, que són preCovid, evidencien que a Catalunya hi ha una bossa de pobresa estructural que es manté al voltant del 20%. Molt preocupant és com torna a pujar en la infància, les persones migrades i les llars monoparentals. S'evidencia que les polítiques de lluita contra la pobresa i l'exclusió, aplicades fins ara, no han funcionat i que calen canvis profunds i estructurals per anar a l'arrel del problema. En aquest context, i sobretot pel que vindrà perquè encara som lluny del pic de la crisi social, es fa més necessària l'acció de les entitats socials que han estat essencials per aturar el cop de l'emergència, però que també ho seguiran sent en un futur. El treball i l'esforç esmerçat en aquests últims mesos s'ha vist reconegut. L'Ajuntament de Barcelona ha concedit a la Taula del Tercer Sector, com a institució que aglutina i representa el sector, una de les cinc Medalles d'Honor de Barcelona per la resposta que han donat les més de 1.000 entitats socials barcelonines a la pandèmia. 

Content
Esquerra
Tenim nova ‘fotografia social’ amb les últimes dades de pobresa de l’Enquesta de Condicions de Vida 2019 de l’IDESCAT. Malgrat ser preCovid, les xifres confirmen el que fa temps que alertem: tenim una bossa de pobresa estructural que no hi ha manera que baixi. La taxa de risc de pobresa és del 19,5%, dos punts menys en comparació amb el 2018, segurament pels efectes en la millora de l’aplicació de la renda garantida de ciutadania. Tot i això, el descens no és suficient per trencar amb una pobresa que està tan enquistada que, des de fa anys, es manté al voltant del 20% i que colpeja de nou amb molta duresa a la infància (com podem permetre que 1 de cada 3 infants a casa nostra sigui pobre), les persones migrades (gairebé la meitat en situació de pobresa per una Llei d’Estrangeria que és una clara barrera) i les llars monoparentals (pràcticament la meitat, la majoria encapçalades per dones, també en risc de pobresa per la falta de suports específics). És clar que les polítiques de lluita contra la pobresa i l’exclusió aplicades fins ara són ineficaces i insuficients i que hem d’anar, encara més, a l’arrel del problema. 
 
Ens preocupa molt l’avenç de la crisi social derivada de la Covid-19 perquè som lluny del pic i perquè els estralls de la pandèmia només han fet que començar. Si en tan sols tres mesos d’estat d’alarma, les entitats socials que treballen per assegurar la cobertura de les necessitats bàsiques han atès més de 820.000 persones, què succeirà en els pròxims mesos i anys? El que tenim clar és que el tercer sector seguirà, com sempre, al peu del canó, defensant els drets de la ciutadania i oferint a les persones més vulnerables els suports que garanteixen la seva dignitat i autonomia perquè, sí, les entitats socials som i fem un servei públic i perquè #SomEssencials, com reivindica l’acció conjunta que hem desenvolupat a les xarxes socials amb La Confederació amb l’objectiu de fer visible que la nostra tasca d’acció i transformació social és imprescindible per construir un futur millor.
 
Coincidint amb aquesta campanya, hem conegut que l’Ajuntament de Barcelona ha atorgat a la Taula del Tercer Sector una de les cinc Medalles d’Honor de Barcelona. Ens sentim molt honorats i agraïdes. És un reconeixement a la feina de les més de 1.000 entitats socials barcelonines que han actuat, sense descans, per donar resposta a l’impacte del virus. Gràcies a totes per ser-hi. Gràcies a tots els i les professionals de l’àmbit social pel vostre compromís i esforç i gràcies a totes les persones voluntàries. Som essencials.
 
Dreta
Banner

Destacats